Armata pakistaneza a deschis un nou front anti-taliban la granita cu zona tribala, pentru a sprijini cei peste 2.000 de tarani care s-au revoltat impotriva islamistilor, dupa ce o moschee a fost distrusa intr-un atentat sinucigas, relateaza AFP.

"Am lansat o operatiune la Jani Khel", a declarat un oficial militar, sub protectia anonimatului. Jani Khel este un sat din districtul Bannu, aflat la granita cu zonele tribale semiautonome Waziristanul de Nord si de Sud, la 150 de km in sud de Peshawar, cel mai mare oras pakistanez din nord vest.

"Folosim artileria si elicoptere de lupta pentru a ataca pozitiile rebelilor", a explicat acesta, adaugand ca "zeci de rebeli au fost ucisi" in aceasta ofensiva.

Revolta satenilor a inceput la sfarsitul saptamanii trecut, dupa ce talibanii, enervati de refuzul triburilor locale de a le permite prezenta in zona, au distrus vineri o moschee din Haya Gai, ucigand peste 33 de persoane.

Sefii triburilor locale au cerut guvernului ca talibanii prinsi sa le fie predati, in conditiile in care taranii ii acuza pe rebeli ca sunt responsabili si pentru rapirea a zeci de elevi, la sfarsitul lunii mai.

Satenii sunt inarmati cu kalshnikoave si aruncatoare de grenade

Militia formata de tarani, puternic inarmati cu automate Kalashnikov si aruncatoare de grenade, nu par dispusi sa renunte la lupta, pe fondul unui sentiment anti-taliban tot mai puternic in randul populatiei pakistaneze.

"Oamenii care au ramas in sate, in special femeile si copiii, ii aprovizioneaza pe luptatori cu hrana si apa. Au recurs la arme pentru ca acum lupta pentru ei insisi, este razboiul lor", a declarat un oficial local.

Aproape 200 de talibani au fost incercuti de tarani in apropiere de satul Malik Bai.

Seful politiei din distructul Upper Dir, Ejaz Ahmad, a declarat ca circa 200 de militanti islamisti, printre care se afla si straini (din Asia Centrala si arabi, in principal) opun o rezistenta dura.

"Satenii i-au incercuit complet, nu mai au pe unde sa fuga", a precizat acesta.

Un oficial al serviciilor de securitate a declarat ca 20 de talibani au fost ucisi in bombardamente si locuinta unui sef taliban a fost distrusa.

Zonele tribale, refugiu pentru talibani si al-Qaeda

Zonele tribale pakistaneze sunt zguduite de violente de la sfarsitul lui 2001, cand au devenit o zona de refugiu pentru talibanii si membri al-Qaeda, care au fugit din calea calea armatei americane, in urma invaziei din Afganistan.

Incepand cu acel an, talibanii si-au extins influenta in estul zonelor tribale, in principal in valea Swat, apropiindu-se de capitala Islamabad.

Sub presiunea Statelor Unite, ingrijorate de influenta tot mai mare a talibanilor, armata a angajat, la sfarsitul lui aprilie, o vasa ofensiva, avand ca obiectiv izgonirea talibanilor din valea Swat.

Talibanii au avertizat in mai multe randuri, in ultimele zile, ca isi vor intensifica atacurile, pentru a-si razbuna mortii ucisi in aceasta ofensiva.

Sapte atentate au avut loc in ultima luna in Peshawar, dintre care ultimul, un atac sinucigas a avut loc marti seara intr-un mare hotel din oras si s-a soldat cu 16 morti.