Un pescar din statul american Florida a prins in navoadele sale o racheta aer-aer neexplodata si activa, in apele Golfului Mexic, relateaza AFP. Rodney Salomon pescuia in dreptul orasului Panama City, cand a descoperit obiectul periculos; l-a atasat de acoperisul cabinei sale si a continuat sa navigheze astfel timp de zece zile. Odata ajuns in portul Madeira Beach, a anuntat genistii.

Specialistii au identificat cu stupoare racheta teleghidata in continuare activa, corodata de apa sarata a marii si cu atat mai primejdioasa. "Ar fi putut exploda in orice moment", au explicat oficialii. Transportata pe pamant intr-o zona nelocuita, racheta a fost dezactivata marti.

Racheta de productie americana AIM-9 a fost desprinsa in 16 august 2004 intr-un exercitiu al bazei Air Force Tyndall din Panama City. Autoritatile nu au fost in masura sa explice cum a ajuns o racheta activa in mare, cand exercitiile se fac cu echipamente de manevra, inactive.

Rodney Salomon, in varsta de 37 de ani, a povestit ca ambarcatiunea sa, Bold Venture, a avut de infruntat furtuni cu descarcari electrice de-a lungul celor zece zile. "Nu mi-a fost frica, de ce mi-ar fi?" a spus el, citat de presa locala. Salomon a cerut permisiunea sa pastreze ca amintire racheta dezactivata, dar a fost refuzat.

Racheta aer-aer nu ar fi fost singura gasita de echipajul Bold Venture. La cateva zile dupa AIM-9, alaturi de echipajul sau, Salomon ar mai fi pescuit una. Pentru ca au sesizat un ticait, au eliberat-o in apele golfului.