Perspectivele colaborarii dintre SUA si Rusia in domeniul apararii aeriene "s-au ameliorat" usor, pe fondul temerilor Moscovei legate de amenintarea tot mai mare pe care o reprezinta Iranul, a afirmat ministrul american al apararii, Robert Gates, citat de AP.

Seful Pentagonului a afirmat, in fata unei comisii senatoriale, ca printre optiunile posibile ale americanilor figureaza inclusiv amplasarea, pe teritoriul Rusiei, a unui radar american sau a unor centre de schimb de date.

In interventia lui, Gates a evocat o intalnire cu Vladimir Putin, cand au fost analizate aspectele privind apararea antiracheta. Gates nu a precizat cand si unde a avut loc intrevederea la care s-a referit, dar a mentionat ca, la acea data, Putin ocupa functia de presedinte al Rusiei, mentioneaza RIA Novosti.

"Putin a respins ideea ca pana in 2020 Iranul este capabil sa creeze o noua racheta in stare sa ajunga in Europa Occidentala, zburand peste o mare parte din teritoriul Rusiei. Dupa care mi-a aratat o harta intocmita de serviciile speciale rusesti. L-am sfatuit sa infiinteze alt departament de securitate", a relatat Gates.

"Faput ca rusii s-au intors cu fata spre noi si ca au recunoscut justetea punctului nostru de vedere privind potentialul pericol emanat de Iran reprezinta o recunoastere a faptului ca au gresit in aceasta privinta", a adaugat seful Pentagonului.