Zeci de locuinte confiscate de catre banci au fost vandute cu reduceri de pana la 50% in cadrul unei licitatii imobiliare desfasurate duminica la New York. Pretul de pornire pentru unele imobile a fost de 500 de dolari, informeaza New York Post. Expertii se asteapta ca licitatiile imobiliare sa continue si in perioada urmatoare.

Aproape 1400 de persoane au participat la licitatia organizata de Real Estate Disposition Corp (REDC), care a scos la vanzare 129 de imobile confiscate de catre banci in New York, New Jersey, Connecticut si Pennsylvania.

"Sunt trist pentru ca cineva si-a pierdut casa, dar aceasta este oportunitatea noastra. Ghinionul lor este sansa noastra", a declarat George Negron, un postas din Bronx, care a achizitionat o casa cu trei dormitoare in Poughkeepsie. Barbatul a platit 125.000 de dolari pentru o casa care fusese evaluata la 265.000 de dolari.

Un cuplu din New Jersey a platit 80.000 de dolari pentru o locuinta cu sapte dormitoare si trei bai in Newark, care fusese evaluata la 425.000 de dolari. In acelasi timp, un muncitor constructor din Long Island, Michael Trafford a cumparat o casa de vacanta in Bushkill (Pennsylvania) pentru care a platit 60.000 de dolari. Imobilul a fost evaluat initial la 124.650 de dolari. "Cred ca pretul a fost rezonabil. In mod normal, daca as fi vrut sa cumpar o casa de acest fel, nu mi-as fi permis-o. Are nevoie de cateva reparatii, insa, imediat dupa ce le voi termina, ne putem muta", a declarat barbatul.

Ca si precedenta licitatie, desfasurata in martie, si aceasta a fost criticata. In apropierea hotelului Grand Hyatt din Manhattan, unde s-a desfasurat evenimentul, zeci de manifestanti apartinand organizatiilor ACORN si Bail Out the People au protestat impotriva licitatiei.

"Sunt ca vulturii ce se hranesc din durerea oamenilor", a declarat Carol Yost, in timp ce Tony Murphy a spus ca "noul val de case confiscate de banci se datoreaza concedierilor si pierderii locurilor de munca. Ce va opri noua epidemie de confiscari?"

Presedintele Real Estate Disposition Corp, Jim Corun, a aparat insa licitatia, declarand ca "oamenii nu vor sa aiba o casa goala pe strada. Nu este un semn pozitiv pentru nimeni. Aceste licitatii transforma casele goale inapoi in imobile locuite".

La licitatia precedenta, desfasurata la 8 martie, au participat 2,250 de persoane, fiind vandute 207 de locuinte cu o valoare totala de 18.6 millioane de dolari. Si atunci zeci de persoane au manifestat fata de initiativa REDC, afirmand ca "evacuarea din casa este un act criminal. Data viitoare, urmeaza casa dumneavoastra”.