Sondajele de la iesirea de la urne, citate de AFP, Euronews si BBC, indica o victorie clara a dreptei. Care sunt partidele castigatoare in fiecare stat membru al UE? Stirea este actualizata pe masura ce apar informatii despre estimarile de vot.

Franta - Uniunea pentru Miscarea Populara, UMP, partidul presedintelui Nicolas Sarkozy a castigat alegerile europene in Franta cu 27%- 28,4% din voturi, in timp ce socialistii, din opozitie, au obtinut 16,4%-17,5% din voturi. Partidul de centru MoDem al lui Francois Bayrou a fost votat de 8,7% dintre francezi si se afla pe locul patru, in urma listei Europa-Ecologie, condusa de Daniel Cohn-Bendit, care a obtinut intre 14,8% si 15,4% din voturi.

Germania - Conservatorii cancelarului german Angela Merkel sunt pe primul loc, cu 38-38,5% din voturi, cu mult inaintea social-democratilor din SPD, care au inregistrat cel mai prost rezultat al lor, cu 21-21,5% din voturi (potrivit AFP) si 20,9% (potrivit Euronews). Verzii obtin 12-12,3% din voturi, in timp ce liberalii din FDP au realizat o performanta cu 10,3% -10,9% din voturi.

Italia - Silvio Berlusconi si al sau Il Popolo della Liberta au castigat categoric alegerile, obtinand intre 39 si 43 % de voturi, fata de 27-31% pentru principalul partid de stanga, Partito Democratico. Aliat al lui Berlusconi, partidul antieuropean si antiimigratie Liga Nordului a obtinut 6,5-10,5% din voturi.

Spania - Dreapta, Partidul Popular, i-a invins pe socialistii aflati la putere in Spania, cu 43% voturi fata de 40,5%. Coalitia pentru Europa, CEU care regrupeaza diverse partide nationaliste de dreapta, mai ales catalane din CiU si basce din PNV, se afla pe locul trei, cu 5% din voturi, iar coalitia ecolo-comunista IU a obtinut 3,6% din voturi. Ultima formatiune politica ce obtine mandate in PE este EDP, o coalitie de partide nationaliste de stanga, mai ales catalane si basce, cu 2,5% din voturi.

Romania - Potrivit INSOMAR, cele doua partide aflate in coalitia de la putere par sa isi fi impatit aproape in mod egal voturile romanilor, cu un usor avans al PSD, care obtine 30,8%, fata de 30,5% al PDL. Liberalii ocupa locul al treilea cu 16,7%, in tiomp ce UDMR obtine mult peste procentul obtinut de obicei, 8,9%. PRM va trimite doi membri in PE, in urma celor 7,2% dintre voturile primite, iar Elena Basescu intra in PE ca independent, trimisa acolo de 3,5% din romani care au votat.

Portugalia - Partidul Socialist al premierului portughez Jose Socrates este aproape la egalitate cu Partidul Social-Democrat, PSD, de dreapta, care are totusi un usor avans. PS a obtinut intre 28 si 33% din voturi, fata de 29-34% pentru PSD.

Finlanda - Partidul conservator Coalitia Nationala a obtinut 21,9% din voturi, iar aliatul sau la putere, Partidul de Centru, a obtinut 21% dintre voturi. Marele castigator al alecestor alegeri este partidul nationalist si eurosceptic Adevaratii Finlandezi care a obtinut 10% din voturi, fata de 0,5% la precedentele alegeri europene din 2004. Social-democratii au obtinut si ei doua locuri, la fel ca ecologistii.

Danemarca - Social-democratii danezi, din opozitie, s-au clasat pe primul loc, cu 21,8% din voturi, iar liberalii, la putere acum, primesc 20,8%. Aliatii proconservatori din coalitia bipartita a primit 12,5% din voturi, in timp ce Partidul Poporului danez, PPD, de extrema-dreapta, a castigat doua locuri cu 14,4% din voturi. Isi mai trimit membri in PE Partidul socialist al poporului, de opozitie, care a obtinut 16,1% din voturi si Miscarea Populara anti-UE, 6,9% din voturi.

Slovenia - Partidul social-democrat SD al premierului Borut Pahor a obtinut 18,22% dintre voturi si a fost devansat de opozitia de centru-dreapta, partidul democrat SDS care a fost alegerea a 26,46% dintre sloveni. Partidul de centru-dreapta Nova Slovenija, nereprezentat in parlamentul sloven, a obtinut un mandat la Strasbourg, in urma votului a 14,71% dinter electori. Partidul liberal-democrat LDS, membru al coalitiei guvernamentale, si Zares, liberal, sunt creditati cu 11,91%, respectiv 11,26% din voturi si vor trimite cate un eurodeputat in PE.

Suedia - Partidul piratilor a obtinut 7,4% din voturi si va intra in PE, in timp ce opozitia social-democrata qa obtinut cele mai multe voturi ale suedezilor, 25,1%, urmati de Moderatii, partidul de centru-dreaopta aflat la putere, cu 18,5%. Partidul ecologist a progresat, obtinind 11,5% din voturi, in detrimentul Partidului de Stanga, care are 5,7%.

Ungaria - Opozitia de dreapta, partidul Fidesz, s-a clasat pe primul loc 67% din voturi, obtinand o victorie zdrobitoare asupra socialistilor aflati la putere, MSZP, care au fost votati de doar 19% dintre unguri. Extrema-dreapta, Jobbik, a inregistrat un rezultat bun, de 8%.

Grecia- Opozitia socialista este pe primul loc, Pasok obtinand intre 36 si 39,5% dinter voturi, in fata partidului conservator Noua Democratie, ND, al premierului Costas Karamanlis, votat de 30-33% dintre greci. Partidul comunist KKE se mentine, cu 8-10% din voturi, iar locul patru este disputat intre extrema-dreapta Laos, cu 5,3-7% din voturi, si stanga radicala Syriza, creditata cu 4,3-7,2%.

Austria - Partidul conservator ÖVP a castigat alegerile cu 30,2% din voturi, urmat de social-democratii cancelarului Werner Faymann, SPÖ, cu 23,9% din voturi. Pe a treia pozitie se afla euroscepticul Hans-Peter Martin (17,9%). Extrema-dreapta este in scadere, FPO este creditata cu 12.8%, iar BZÖ, infiintata in 2005 dupa o sciziune cu FPÖ, cu 4,7% si nu va obtine niciun mandat in PE. Ecologistii, Die Grünen, sunt si ei, cu 9,2% din voturi.

Polonia - Platforma civica - PO, liberalii aflati la putere, a castigat alegerile europene cu 45,3% din voturi. Partidul conservator Lege si Justitie, PiS, al fratilor Kaczynski, s-a clasat pe locul doi, cu 29,5% din voturi, in fata coalitiei Alianta de stanga democratica si Uniunii muncii cu 12% din voturi si Partidul fermierilor, PSL, la putere cu PO, cu 7,9%.

Letonia - . Uniunea Civica, formatiune de dreapta fondata in 2008 de fostul comisar european Sandra Kalniete si aflata la guvernare, a castigat alegerile cu 24.23% din voturi, in timp ce opozitia de stanga, Centrul Armonia, coalitie de partide, reprezentand mai ales minoritatea rusa, a obtinut 19,53% din voturi. Primul partid al Letoniei/Calea letona obtine 12%, iar partidul nationalist Uniunea pentru Patrie si Libertate, membra a coalitiei la putere, a obtinut 7,46%. Noua Era, formatiune politica a premierului Valdis Dombrovskis, a obtinut 6,66%.

Bulgaria - Partidul de dreapta GERB al primarului Sofiei, Boiko Borissov, a castigat alegerile europene, primid intre 25,5% si 26,5% din voturi. Socialistii premierului Serghei Stanisev, au obtinut doar intre 19,5 si 20% din voturi. Doua formatiuni liberale apartinind guvernului trimit si ele reprezentanti in PE: Miscarea pentru drepturi si libertati a minoritatii turce a obtinut 13-14,1% din voturi, iar Miscarea nationala pentru stabilitate si progres a fostului rege Simeon 6,6-7,3%. Ataka, partidul nationalist obtine intre 10,3% si 12% din voturi (doua mandate), in timp ce Coalitia Albastra conservatoare a primit intre 7,7 si 8,4% din voturi (2 locuri).

Cipru - Partidul comunist Akel al presedintelui Demetris Christofias (34,9%) a fost devansat de partidul de opozitie de dreapta Disy, care a castigat alegerile cu 35,65% din voturi. Partidul de centru Diko (12,28%) si socialistii din Edek (9,85%) isi impart cele doua locuri ramase.

Lituania - Partidul Conservator al premierului Andrius Kubilius a castigat cu 26% din voturi, urmat de social-democrati, cu 18,99% din voturi si trei mandate. Partidul populist Ordine si Justitie obtine 12,55% , deci doua mandate, si este urmat de partidul de centru populist Partidul muncii, care are 9,26%. Partidul polonez obtine un loc, cu 8,01% din voturi, iar Uniunea Liberalilor obtine 7,14% din voturi (un mandat).

Luxemburg - Partidul de centru-dreapta al premierului luxemburghez in exercitiu Jean-Claude Junker a castigat alegerile legislative. Partidul Crestin-Democrat (CSV) a castigat 31,39% din voturi, potrivit Euronews. Partenerul sau de coalitie, partidul socialist LSAP al lui Jean Asselbord, castiga 19.01% din voturi. La randul lor, liberalii din DP obtin doar 19,27 %. Ultima formatiune care va trimite membri in PE este dreapta populista (ADR) care a intrunit 7,39% din preferintele luxemburghezilor.

Marea Britanie - Conservatorii britanici au obtinut 27% din voturi, urmati de partidul anti-UE Ukip, cu 17%. Laburistii premierului Gordon Brown s-au clasat pe locul trei, cu 16% din voturi, o scadere de 7% fata de ultimele alegeri europene, potrivit unor estimari BBC. Liberal-democratii au obtinut 14% din voturi, Verzii 9%, iar BNP, formatiune de extrema dreapta, 6%.

Olanda - Castigator al scrutinului, partidul crestin-democrat CDA al premierului Jan Peter Balkenende totalizeaza 19,6% din voturi, in timp ce aliatii lor la guvernare, laburistii din PvdA condusi de ministrul de finante Wouter Bos, au suferit o pierdere, avand 13,9% din voturi. Cel de-al treilea partid al coalitiei guvernamentale, micul partid crestin ChristenUnie, se mentine la acelasi nivel, cu 6,5% din voturi si doua mandate. Surpriza o constituie Partidul pentru Libertate (PVV) al deputatului olandez de extrema-dreapta Geert Wilders a obtinut un scor neasteptat de bun la alegerile europene de joi cu 15,3% din voturi.

Cehia - Partidul fostului premier Topolanek, ODS, a iesit castigator cu 31,44% dintre voturi, ceea ce inseamna 9 mandate in PE, urmat de socialisti (CSSD) cu 22,39% dintre preferintele cehilor si 7 mandate in PE. Comunistii din Boemia si Moravia - KSCM se mentin pe locul trei, cu 14,19% din voturi si 4 eurodeputati, in timp ce crestin democratii din coalitia KDU-CSL, aflati la putere alaturi de ODS, obtin 7,65% din voturi si 2 mandate.

Malta - Opozitia socialista, Partidul Laburist Maltez, a castigat alegerile cu 55%, obtinand 3 mandate, in timp ce conservatorii Partidului Nationalist a obtinut 41% si 2 mandate.

Belgia - Crestin-democratii castiga (CD&V) cu 23,52% si obtin 3 locuri, la fal ca liberalii (VLD), ale caror 20,24% din voturile belgienilor le aduc tot 3 mandate in PE. Vlaams Belang, partidul de exterma dreapta, intra din nou in PE, cu 15.99% dintre voturi si 2 mandate, la fel ca socialistii (SPA), care au primit 13, 26% dinte voturi. Cate un mandat in PE obtin Nieuw Vlaamse Alliantie (9,95%), verzii (7,71%) si Ljist Dedeker (7,33%).

Irlanda - Libertas, partidul care a avut o campanie impotriva Tratatului de la Lisabona, nu a reusit sa obtina niciun loc in PE, desi a obtinut, potrivit Euronews, 5,62% din voturi. Castigatoare a fost opozitia, Fine Gael, cu 29,13%, urmata de socialistii aflati la putere si pana in 2009 motorul grupului politic UEN din Parlamentul European, Fianna Fail (24.08%), si Partidul Laburist Irlandez, 13,92%.

Estonia - Liberalii premierului Adrus Ansip aflati la putere, Eesti Reformierakond, au fost invinsi de social-liberali, Eesti Keskerakond, care obtin 26,04% dintre voturi, fata de cele 15,3% ale liberalilor. Pe locul trei se afla conservatorii de la IRL (Union of Pro Patria and Res Publica), cu 12,24%, urmati de socialistii de la SDE cu 8,72%.

Slovacia - Stanga a castigat alegerile, cele trei partide din coalitia aflata la putere isi trimit membri in PE: Smer a obtinut 32,02% din voturi, SNS (Partidul National Slovac)- 5, 56% si HZDS - 8,98%. Dreapta, SDKW, obtine 16.99% din voturi si se fortifica prin mandatele Partidului Coalitiei Maghiarilor, care este parte a PPE-DE in Parlamentul European, 11,43% si KDH (Miscarea Crestin-Democrata) 10,87%.