Sute de sauditi au sfidat un mic grup de protestatari ultraconservatori sambata seara, la Ryad, pentru a asista la proiectia publica a unui film comercial - o premiera dupa trei de decenii de interdictie in capitala saudita, relateaza AFP.

Cu pungile de pop-corn si bauturi carbogazoase pe genunchi, peste de 300 de spectatori, toti barbati, s-au adunat in vastul centrul cultural al Regelui Fahd si au aclamat, fluierat si aplaudat in momentul in care primele imagini ale filmului "Manahi" au aparut pe ecran si muzina a rasunat in sala.

"Este inceputul schimbarii", a comentat Ahmed Al-Mokayed, un student care a venit sa vada filmul alaturi de fratele sau si de un var.

Abdel Mohsen Al-Mani, un om de afaceri insotit de cei doi fii ai sai, era extrem de entuziasmat.

"Este prima etapa a unei revolutii pasnice", a declarat el. "Nu vreau ca fiii mei sa creasca in ignoranta (...). Le-am spus ca vor vorbi mai tarziu despre aceasta zi ca despre o gluma".

Cinematografia si muzica - o atingere adusa Islamului

Dar drumul pana aici a fost lung si nimeni nu are certitudinea ca aceasta zi constituie preludiul unei industrii cinematografice prospere in aceasta tara, din cauza opozitiei feroce a clericilor ultraconservatori care considera cinemaul si muzica drept o atingere adusa Islamului.

Politia a tinut la distanta micul grup de protestatari care denuntau cinematograful drept o sursa de dezastru pentru aceasta tara.

Ei si-au sustinut teoria prin faptul ca vestul regatului a fost afectat recent de o serie de miscari telurice de slaba intensitate.

"Allah ne pedepseste din cauza cinematografului. Este impotriva islamismului", a strigat unul dintre protestatari.

"Manahi" este o comedie despre incidentele neplacute cu care se confrunta un taran care se aventureaza la oras.

In Djeddah, femeile au vazut filmul separate de barbati

Filmul saudit, produs de compania saudita Rotana, a fost proiectat in decembrie la Djeddah, capitala economica a tarii, un oras mai deschis si mai tolerant decat austerul Ryad.

In timpul proiectiilor din Djeddah, femeile au fost separate de barbati, aplicand segregarea stricta a sexelor, aflata in vigoare in Arabia Saudita.

Au fost necesare insa cinci luni pentru a obtine autorizatia guvernului de a proiecta acest film si in Ryad.

Intre timp, tentativele de a proiecta acest film in alte orase au fost blocate de autoritatile religioase.

Lupta a fost dusa partial si de proprietarul Rotana, printul Al-Walid Ibn Talal, un nepot al regelui Abdallah si unul dintre cei mai bogati oameni din lume.

"Vor fi filme si sali de cinema in regat, este inevitabil", declarase printul, in februarie.