Cel putin 38 de copii, multi cu varste sub doi ani, au murit arsi sau asfixiati intr-un incendiu izbucnit la o gradinita de stat din Mexic, in localitatea Hermosillo din statul Sonora, informeaza sambata Reuters, care citeaza surse din politie.

Incendiul s-a declansat vineri, in jurul orei locale 15:00, cand cel putin 176 de copii se aflau in gradinita. Copiii salvati au fost dusi la spital, iar cazurile grave au fost transferate la un spital specializat din Arizona, SUA.

UPDATE

"Treizeci si opt de copii au murit si alti 23 sunt internati in spital. Dintre acestia, 15 se afla intr-o stare extrem de grava si sunt in pericol de moarte in urmatoarele 24 de ore", a afirmat secretarul pentru sanatate Raymundo Lopez, intr-o conferinta de presa sustinuta sambata seara la Hermosillo.

Inmormantarea primei victime - Camille, in varsta de trei ani - a avut deja loc sambata seara, sicriul sau fiind acoperit de flori aduse de familiile victimelor. Mama fetitei nu a participat insa la ceremonie, aflandu-se la Guadalajara, unde a fost transferata cealalta fiica a sa, in varsta de patru ani, aflata in stare grava in urma incendiului.

In cresa apartinand serviciilor sociale mexicane se aflau 142 de copii in momentul izbucnirii flacarilor. Cauza incendiului nu a fost stabilita inca.

Cresa ABC, care apartine statului, dar este administrata de un concesionar, era in realitate un hangar acoperit, cu o singura intrare, cinci ferestre de mici dimensiuni aflate la inaltime si fara iesiri de urgenta. O parte a acoperisului, afectata de incendiu, s-a prabusit peste o zona in care se aflau leaganele copiilor.

Conform rezultatelor unei anchete realizate in mai, centrul respecta "toate conditiile de securitate", a afirmat Daniel Karam, directorul Institutului mexican de securitate sociala, responsabil pentru majoritatea creselor din Mexic. El a adaugat ca cresa dispunea de extinctoare in stare de functiune si o iesire de urgenta.

Un barbat in varsta de 40 de ani, primul care a raspuns apelurilor personalului, a fost nevoit sa distruga un zid pentru a putea patrunde in centru, iar un tanar si-a folosit masina pentru a darama un alt zid al cladirii. Martorii au relatat ca, in momentul in care voluntarii au scos primii copii din cresa, serviciile medicale de urgenta nu ajunsesera inca la fata locului.