Partidele nationaliste castiga teren si au mari sanse sa obtina rezultate foarte bune in alegerile europene, scrie presa internationala, de la Wall Street Journal la The Times si Le Figaro, dupa ce exil poll-urile au indicat in Olanda o mare victorie a Partidului Liberetatii, partid de extrema dreapta, care pare sa fi obtinut 4 dintre cele 25 de mandate ale Olandei in Parlamentul European.

Rezultatul din Olanda - unde au avut loc joi alegerile europene si care a facut publice rezultatele exit- poll-urilor, in ciuda interdictiei in acest sens de la Comisia Europeana - care plaseaza partidul libertatii pe locul doi, dupa crestin-democrati, sugereaza ca multi votanti europeni vor sustine partide care au o politica anti-imigratie, scrie The Times.

Wall Street Journal vorbeste despre temerile liderilor europeni ca partidele nationaliste castiga teren pe fondul crizei economice actuale si a nelinistilor populatiei privind siguranta locului de munca. WSJ crede ca si Romania se va afla printre tarile in care partidele nationaliste vor obtine locuri in Parlamentul European, alaturi de Marea Britanie, Franta, Italia, Ungaria, Austria si Belgia. Exista si teama grupurilor politice din PE ca vor exista suficienti parlamentari pentru a constitui un grup politic de extrema dreapta, insa puterea acestuia ar fi totusi redusa, in conditiile in care sondajele indica o noua victorie a dreptei, care ar mentine grupul popularilor ca grup dominant in PE.

In PE a mai existat recent un grup politic de extrema dreapta, "Identitate, Traditie, Suveranitate", condus de francezul Bruno Gollnisch, consilier apropiat al lui JeanMarie Le Pen, in urma aderarii ORmaniei la UE si a transformarii euroobservatorilor PRM in parlamentari cu drepturi depline si a celor bulgari de la partidul Ataka. Constituirea unui grup politic in PE presupune existenta a cel putin 19 membri din cinci tari diferite. Extrema dreapta din PE a icnercat ani de zile sa se constituie intr-un grup politic, pentru ca obtin astfel posibilitatea de a initia rezolutii, timpi in dezbateri, precum si un boget consistent, de 50.000 de euro pentru fiecare membru.

Le Figaro indica de asemenea posibilitatea ca partidele de extrema dreapta sa fie marile castigatoare ale alegerilor europene, din cauza unei rate de absenteism prognozata a fi foarte mare. Ei i se adauga nemultumirile suscitate de criza economica si provocarile, luarile de pozitie ale membrilor acestor partide in ultimele saptamani de campanie.

"Locuri de munca britanici pentru muncitorii britanici" pare sa fie sloganul care sa il propulseze in Parlamentul European pe Nick Griffin, presedintele Partidul National Britanic, in timp ce, in Austria, FPO - a treia forta politica dupa ultimele alegeri legislative - ii indeamna pe votanti la urne cu sloganul "Occidentul in mainile crestinilor". Le Figaro aminteste de Ataka, din Bulgaria, care are o campanie violenta impotriva Turciei vecine, si de Partidul Romania Mare, care "isi asuma meritul ca reprezentantii ei crestini si patrioti vor scapa tara de hoti".

Frontul National al lui Le Pen spera sa trimita sapta eurodeputati la Strasbourg, in timp ce in Cehia, Partidul National, care a difuzat un clip ce vorbeste despre "o solutie finala pentru chestiunea tiganilor" are sanse sa trimita si el reprezentanti in PE. Nu in cele din urma, in Ungaria, ultranationalistii de la Jobbik sunt candidati cu sanse la PE.

Votul pentru alegerile europene a icneput joi, in Marea Britanie si Olanda, vineri voteaza Irlanda si Cehia, ca majoritatea celorlalte state europene sa voteze in acest sfarsit de saptamana.