Regina Sofia a Spaniei stie cand sa renunte la morga caselor regale: ea a calatorit duminica intre Santander si aeroportul londonez Stansted la bordul unui companii low cost, au declarat surse apropiate, citate de AFP.

Potrivit editiei online a cotidianului britanic Dailymail, biletul reginei a costat doar 13 lire sterline. Cotidianul citat vede in aceasta decizie o lectie pentru regina Marii Britanii in materie de reducere a costurilor.

Casa regala spaniola nu a dorit sa confirme pretul biletului. Alegerea acestei curse nu a fost legata de cost sau de companie, ci era singura optiune care lega direct cele doua orase, a precizat un purtator de cuvant al casei regale.

Regina, in varsta de 70 de ani, s-a deplasat, intr-o prima instanta, joi, de la Madrid la Londra, cu o cursa a companiei spaniole Iberia, pentru a-si vizita fratele, care va fi supus la o operatie medicala.

Sambata, regina s-a deplasat de la Londra la Santander cu o cursa Ryanair, pentru a participa la sarbatoarea fortelor armate spaniole. Dupa terminarea ceremoniei, ea a luat din nou un avion al aceleiasi companii, cu destinatia Londra.

"Este un fapt obisnuit ca membrii familiei regale sa utilizeze companii de linie pentru zborurile private", cu exceptia regelui, a declarat purtatorul de cuvant.

Compania low cost s-a multumit sa comenteze cu umor: "Toti pasagerii nostru sunt tratati ca regi si regine, la cele mai scazute preturi din Europa".

Ryanair este o companie low cost care ofera calatorilor un confort sumar si servicii platite.

Avioanele Ryanair nu sunt divizate pe clase de confort. Toti pasagerii sunt imbarcati in acelasi timp si se aseaza unde gasesc un loc liber, in conditiile in care fotoliile nu sunt numerotate.

Ryanair a devenit subiectul unei controverse in momentul in care a propus introducerea unei taxe pentru pasagerii care doresc sa mearga la toaleta.

Directorul general al companiei, Michael O'Leary, a declarat marti, la Londra, ca Ryanair isi mentine acest proiect, care ar putea deveni operational in cursul anului viitor sau in 2011.

Potrivit acestuia, "nu este vorba sa facem ceva bani in plus" din aceste taxe, ci "sa schimbam comportamentul pasagerilor".

Prin aceasta masura, s-ar putea desfiinta doua dintre cele trei toalete aflate la bordul aeronavelor, marind astfel capacitatea avionului cu sase locuri.