Un nou program de software a permis cercetatorilor reproducerea sunetului unui vechi instrument muzical numit Lituus. De forma unui tub conic lung de 2,4 metri, instrumentul era utilizat in Roma antica, dar a iesit din folosinta in urma cu aproape 300 de ani, relateaza BBC.

Pana in prezent, nimeni nu avea o ideea clara despre cum se aude sau arata acest instrument muzical.

Oamenii de stiinta de la Consiliul de cercetare in inginerie si stiintele fizice (EPSRC) din Marea Britanie si cei de la Universitatea din Edinburgh au colaborat la efectuarea acestui studiu. Acestia au dezvoltat un program prin care au putut determina forma instrumentului si registrul de sunete muzicale pe care acesta le poate atinge. Rezultatul a fost un tub drept si lung de 2,4 m, terminat la un capat cu o deschizatura in forma de palnie.

Potrivit cercetatorilor, Lituusul este un instrument masiv, cu un registru tonal limitat si la care este dificil de cantat. Sunetul produs de acesta este unul strident, de trompeta, cu vocale intercalate.

Motetul lui Bach "O Jesu Christ, meins lebens licht" (o compozitie corala bazata pe un text religios) a fost una din ultimele piese muzicale scrise pentru Lituus. Acum, pentru prima data, aceasta compozitie a secolului al XVIII-lea a fost interpretata asa cum ar fi trebuit sa sune in original.