Un manual de limba portugheza destinat copiilor de clasa a III-a si distribuit in scolile din Sao Paulo, Brazilia, de Secretariatul brazilian al Educatiei contine o poezie care recomanda cu ironie stupefiantele si violenta sexuala, relateaza ziarul local O Globo, citat de AFP. Manualul de ajutor pentru superbanditi, de Joca Reines Terron, predica: "Nu iubi pe nimeni, violeaza" sau "Drogheaza-te, ca sa poti privi totul de sus".

Analiza pe text, realizata de un profesor universitar, releva ca poezia reprodusa in manualul pentru copii de 9 ani critica lipsa valorilor morale, insa prezinta numeroase "prejudecati" si, mai mult, "incita la violenta".

Secretarul educatiei, Paulo Renato de Souza, este de acord ca "manualele nu sunt clare" si ca "poemul ironic nu ar fi putut fi inteles de un elev de 9 ani". "Manualele nu au avut timp sa ajunga in mainile copiilor", a mai spus de Souza. Guvernul din Sao Paulo a ordonat retragerea din circulatie a tuturor cartilor distribuite in urma cu 15 zile scolilor pentru pregatirea urmatorului an de invatamant viitor.

Din opera aceluiasi autor controversat, O Globo a mai citat un alt poem: "Tovarasul meu eschimos nu ma abandoneaza niciodata: cand aproape am inghetat, el face pipi pe mine".