Un fost general american a declarat ca imagini ale violurilor si abuzurilor sexuale la care au fost supusi detinutii irakieni se numara printre pozele pe care Administratia americana a decis recent sa nu le dea publicitatii, informeaza Daily Telegraph. Publicatia sustine ca una dintre imagini il infatiseaza pe un soldat american violand o detinuta, in timp ce o alta fotografie arata un translator abuzand sexual un prizonier barbat.

Generalul in rezerva Antonio Taguba, care a condus ancheta legata de abuzurile la care au fost supusi prizonierii de la Abu Ghraib si alte sase inchisori, a afirmat ca a fost de acord cu decizia presedintelui Barack Obama de a nu publica imaginile.

"Nu sunt sigur care ar fi scopul publicarii lor, in afara de unul legal. Publicarea pozelor ar putea sa puna in primejdie soldatii nostri, singurii protectori ai politicii noastre externe, intr-un moment in care avem nevoie de ei mai mult ca oricand", a afirmat Taguba, adaugand ca "descrierea simpla a acestor imagini este ingrozitoare, credeti-ma pe cuvant".

Scandalul pozelor cu detinuti irakieni abuzati a izbucnit in 2004, dupa aparitia mai multor imagini care infatisau prizonieri maltratati. Pozele au fost facute de soldati americani la inchisoarea de la Abu Ghraib si in alte sase centre de detentie din Irak.

Daily Telegraph scrie ca noile imagini infatiseaza abuzuri mult mai grave decat cele deja cunoscute. Publicatia sustine ca una dintre imagini il infatiseaza pe un soldat american violand o detinuta, in timp ce o alta fotografie arata un translator violand un prizonier barbat.

Ziarul nu precizeaza cine a vazut imaginile sau cum au fost ele obtinute.