Mai multi oficiali din Administratia Obama au participat, intre 14-17 mai, la intalnirea anuala a grupului Bilderberg, desfasurata in apropiere de Atena, relateaza site-ul Politico, care precizeaza ca printre acestia s-au numarat Richard Holbrooke, Paul Volcker, numarul doi din Departamentul de Stat, James Steinberg, precum si directorul Agentiei Nationale pentru Securitate (NSA), generalul Keith Alexander.

Informatia pe scurt:

  • Holbrooke, Steinberg, Zoellick, Rockefeller si Wolfowitz s-au numarat printre americanii care au participat la intalnirea grupului Bilderberg de langa Atena
  • Administratia Obama refuza sa comenteze participarea oficialilor sai
  • Ziarist: Participantii au decis ca lumea se va confrunta cu un an, un an si jumatate de criza financiara intensa

Intre americanii care au participat la intalnirea de langa Atena s-au numarat si presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, miliardarul David Rockefeller, academicianul Barnett Rubin si neoconservatorii Richard Perle si Paul Wolfowitz.

Unul dintre participantii la reuniunea grupului a declarat ca Holbrooke, care este emisar special al Departamentului de Stat, a prezentat noua politica a Administratiei Obama in legatura cu Afganistanul si Pakistanul, in timp ce Steinberg a vorbit despre liniile generale ale diplomatiei americane sub guvernarea democrata.

Administratia Obama: No comment

Un oficial de la Casa Alba a declarat ca Paul Volcker, care este unul dintre consilierii economici ai presedintelui Obama si seful Economic Recovery Advisory Board, nu l-a reprezentat pe liderul american la intalnirea desfasurata la hotelul Astir Palace, in Vouliagmeni, la 40 de km de Atena. De altfel, Casa Alba, Departamentul de Stat si NSA au refuzat sa spuna daca Alexander, Holbrooke si Steinberg, care au mai participat si la alte reuniuni ale grupului Bilderberg, au reprezentat Administratia Obama la intalnirea din mai si din ce bani a fost platita deplasarea lor in Grecia.

De asemenea, oficiali de la Washington au negat informatiile potrivit carora consilierul economic Larry Summers si secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, ar fi participat la intalnirea din Grecia, desi jurnalistul Jim Tucker, care urmareste de cateva decenii reuniunile Bilderberg, afirma ca Geithner, care "primeste ordine de la elita globala", a fost prezent la Atena.

Politico precizeaza ca nu este neobisnuit ca oficiali americani in functie sa participe la reuniunile organizatiei, desi intalnirile anuale atrag in principal fosti oficiali guvernamentali din SUA. De exemplu, Henry Kissinger a participat la doua dintre reuniuni in timp ce conducea Departamentul de Stat, in timp ce prestatia senatorului John Edwards la intalnirea din 2004 de la Stresa (Italia) a fost decisiva in selectarea lui, dupa doar o luna, ca vicepresedinte pentru candidatul democrat la Casa Alba, John Kerry.

Unul dintre participantii la intalnirea din acest an a spus insa pentru Politico ca "intalnirile Bilderberg sunt unele dintre ultimele secrete bine pastrate din lume" si ca "nu au autoritatea de a lua decizii". Participantul a respins acuzatiile ca Bilderberg "se ocupa de comploturi la nivel mondial", afirmand ca "este vorba de un grup folositor si serios de oameni care au contacte si care, in mod obisnuit, invita cativa membri din Administratia americana pentru a le spune care sunt politicile pe care le urmeaza".

Un grup controversat

Bilderberg Group este o organizatie ce include lideri politici, oameni de afaceri, academicieni si ziaristi, care se intruneste anual incepand din 1954. Organizatia sustine o agenda globalista si afirma ca notiunea de suveranitate nationala este depasita.

Intalnirea de anul trecut s-a desfasurat la Westfields Marriott in Chantilly (Virginia). La fiecare patru ani, reuniunile se desfasoara in SUA sau Canada. Cea de-a 57 intalnire a membrilor Bilderberg Group a avut loc, intre 14-17, in Vouliagmeni, in apropiere de Atena. Sute de politisti, cateva nave militare si barci cu scafandri din trupele de elita au asigurat securitatea intalnirii. Presa din capitala Greciei a relatat, de asemenea, ca grupul a cerut protectia a doua avioane de lupta F-16 si a unui elicopter al politiei locale.

Din cauza caracterului secret al intalnirilor si al refuzului de a prezenta comunicate de presa, grupul a fost acuzat frecvent de comploturi la nivel mondial. Participantii nu au voie sa vorbeasca despre cele discuate in timpul reuniunilor, grupul nu are pagina de internet si nicio intalnire nu este inregistrata.

Grupul Bilderberg poarta numele unui hotel din Olanda unde membrii fondatori - printul Bernhard al Olandei, Joseph Retinger, David Rockefeller si Denis Healey - s-au intalnit prima data in 1954. Participantii la intalnirile grupului sunt protejati de serviciile secrete ale principalelor state reprezentate, in frunte cu CIA.

Un ziarist ce urmareste reuniunile grupului, Daniel Estulin, declarase inainte de intalnirea de la Atena ca membrii grupului urmau sa discute, in principal, chestiuni financiare, intre care viitorul dolarului american, criza economica globala si ratele mari ale somajului in diferite tari. Estulin afirma ca, in final, "au castigat participantii care sustineau o depresiune intensa, dar scurta, astfel incat vom avea un an, un an si jumatate de criza financiara extrem de intensa".