Viziunile europene si americane asupra spatiului ex-sovietic continua sa se diferentieze, in multe cazuri, de cele ale Federatiei Ruse, insa parteneriatul cu Moscova trebuie sa se reflecte intr-un nou stadiu al increderii intre Est si Vest si o gestionare benefica a intereselor comune, a spus ministrul de externe, Cristian Diaconescu, la Forumul Economic Europa-Rusia.

"Este esential ca platforma noastra de cooperare sa se bazeze pe un set de valori comune ale democratiei, drepturilor omului, prevalenta legii si economia de piata", a spus ministrul.

El a remarcat ca "viziunile europene si americane asupra spatiului ex-sovietic continua sa se diferentieze, in multe cazuri, de cele ale Federatiei Ruse".

"Astazi, cand SUA se indreapta spre un nou stadiu al angajarii internationale, cand Rusia isi redefineste prezenta globala si Uniunea Europeana devine din ce in ce mai influenta pe scena internationala exista opinii care spun ca interesul impartasit de cei trei mari actori este un joc de suma zero", a mai spus Diaconescu. "Parteneriatul cu Federatia Rusa trebuie sa se reflecte intr-un nou stadiu al increderii intre Est si Vest", sustine el.

Principalele declaratii ale ministrului de externe:

  • Speram ca Rusia nu va mai considera extinderea NATO ca pe o implicare a Occidentului in ceea ce este perceput ca fiind sfera de influenta. Noi credem ca extinderea ar trebui considerata, in continuare, in termenii pe care aceasta ii reprezinta cu adevarat. Un raspuns la o cerere obiectiva a unor state independente si suverane, cerere bazata pe propria lor analiza a intereselor nationale.
  • O gestionare benefica a intereselor comune presupune o interdependenta predictibila, bazata pe reguli stabile, transparente si o relatie simetrica. Aceasta presupune respectarea dreptului international si o constructie solida a increderii reciproce. Indiferent de faptul ca nu impartasim aceeasi viziune asupra arhitecturii de securitate actionam si dialogam in baza aceluiasi set de valori.
  • Indraznesc sa cred ca exista o reala vointa politica in Est si in Vest pentru a defini si respect astfel de valori comune.
  • Suntem interesati sa gasim modalitati de cooperare pentru dezvoltarea regiunii Marii Negre si zona sa extinsa precum si pentru rezolvarea conflictelor inghetate. In mod categoric, orice progres in rezolvarea unor astfel de conflicte reprezinta satisfacerea interesului nostru comun.
  • Din pacate, pierderile acute de incredere inregistrate anul trecut in dialogul cu partenerii nostri estici au avut ca sursa principala abordarea conflictelor inghetate din regiune. Pericolul dezghetarii conflictelor de o maniera violenta a fost evident vara trecuta.
  • Un alt domeniu de convergenta e securitatea energetica. Ca si alti prodcatori regionali, Rusia e intersata sa-si exporte resursele, iar Europa e interesata de un parteneriat viabil, predictibil si reciproc avantajos. Preocuparea pentru alternative trebuie sa reprezinte un semnal de cooperare atat timp cat secotrul se va dezvolta intr-un mod in care sa permita mecanismelor de piata sa inlocuiasca deciziile politice circumstantiale.
  • Pana in acest moment nu am avut suficienta determinare in a explora cooperarea cu Rusia in zona post-sovietica. Un parteneriat spre est nu ar trebui interpretat ca o noua reimpartire in sfere de influenta.