Genele virusului gripei porcine circulau cu 10 ani inainte de a fi detectate, sustine o echipa de cercetatori care au analizat genomul din peste 50 de esantioane ale virusului H1N1. Concluziile studiului au fost publicate vineri in revista americana Science, anunta AFP.

Echipa de cercetatori condusa de Rebecca Garten, de la Centrul pentru Controlul Maladiilor din Statele Unite, a descifrat genomul virusului din Mexic si SUA.

Rezultatele studiului arata ca, pe viitor, populatiile de porci ar trebui supravegheate mai atent, pentru a detecta virusurile gripale care apar.

Cercetarile au determinat originea a 8 segmente genetice ale virusului, constatand ca acestea s-au combinat intr-un fel nemaintalnit pana in prezent la virusurile porcine sau la cele umane. Oamenii de stiinta au descoperit ca 6 dintre cele 8 segmente genetice ale virusului provin de la virusuri porcine amestecate, fiind vorba despre o combinatie de material genetic uman, aviar si porcin. Astfel, cercetatorii au ajuns la concluzia ca virusurile gripale au tendinta de a schimba intre ele parti din genomurile lor, iar aceste 6 segmente genetice ale virusului ar fi circulat in America de Nord si in Asia inca din 1998.

In plus, celelalte doua segmente genetice ar fi evoluat din virusul porcin din Europa si Asia, combinat cu elemente de origine aviara.

In schimb, cercetatorii nu au reusit sa determine de unde provine virulenta actualului virus si capacitatea sa de a se transmite atat de usor la oameni.

In schimb, ei s-au concentrat pe o proteina importanta a virusului, hemaglutinina (H-ul din H1N1), pe care o considera responsabila de capacitatea virusului de a infecta celula respiratorie. Ei spun ca aceasta proteina trebuie monitorizata in continuare, pentru ca ar putea fi cheia pentru realizarea vaccinului impotriva H1N1.