Fostul presedinte polonez Lech Walesa e de parere ca lumea nu traverseaza o criza economica majora, informeaza AP. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace crede insa ca exista probleme in sistemul bancar mondial, care are nevoie de reformare completa.

Walesa a declarat, joi, ca este nevoie de o mai atenta supraveghere a bancilor si a propus crearea unui "consiliu al inteleptilor" care sa previna repetarea problemelor recente, intre care pierderile semnificative de pe burse si inghetarea pietei creditelor.

"Nu putem vorbi despre o criza - acest lucru e o idiotenie", a declarat fostul lider al miscarii Solidaritatea, cu doar cateva zile inainte de aniversarea celor 20 de ani care au trecut de la organizarea primelor alegeri libere din Polonia.

Fostul electrician si sef de sindicat si-a asumat vina pentru ca "nu a reusit sa-i protejeze pe polonezi de greutatile care au insotit tranzitia de la comunism la capitalism", insa a adaugat ca mediul economic din Polonia nu este atat de negru. "In ansamblu, situatia nu este atat de rea. Toate cifrele economice sunt mai bune ca niciodata, cu exceptia somajului. Insa daca ma uit la drumul pe care l-am parcurs, vad locuri unde am gresit sau am irosit oportunitatile".

"Cred ca este vina mea ca lucrurile au mers pe acest drum, ca nu am avut know-how-ul necesar, ca am esuat sa vad semnele. Ma invinovatesc pe mine, nu pe altii... ca am facut o revolutie fara sa stiu ce urmeaza dupa ea", a afirmat Walesa.

Rata somajului in Polonia este in prezent de circa 11%.

Walesa, in varsta de 65 de ani, a fost unul dintre fondatorii miscarii Solidaritatea, care a contribuit la caderea comunismului in Polonia. Intre 1990-1995, el a fost primul presedinte ales democratic din istoria Poloniei.