Rusia nu vrea sa semneze Carta Energetica si sustine ca Ucraina trebuie ajutata cu bani de UE, in colaborare cu Moscova, pentru a plati rezervele de gaz, sunt doar cateva concluzii ale summit-ului de la Habarovsk. Rusii au mai reprosat europenilor atragerea fostelor republici sovietice intr-o relatie mai stransa cu Bruxelles-ul. Zambetele si complimentele la adresa frumusetii locului in care se desfasoara evenimentul nu au reusit totusi sa mascheze aceste viziuni diferite ale celor doua parti.

Parteneriatul Estic

Instrumentul UE de a intari legaturile politice si economice cu Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova, Belarus si Ucraina este vazut de presedintele Medvedev ca "un parteneriat impotriva Rusiei. "Am incercat sa ne convingem (ca nu e asa - n.r.), dar nu am putut", a spus presedintele rus, potrivit AFP. "Orice parteneriat este mai bun decât un conflict, dar suntem nemultumiţi pentru că unele state încearcă să folosească această structură ca un parteneriat împotriva Rusiei", a completat el.

Pentru a risipi temerile Moscovei, Javier Solana, inaltul reprezentant al UE pentru politica externa, a aratat ca UE doreste ca Rusia sa participe la programele Parteneriatului Estic. Invitatia a fost intarita si de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"UE considera Rusia un partener strategic. Trebuie sa facem ceva pentru ca asta sa nu ramana o simpla declaratie", a spus si presedintele ceh, Vaclav Klaus, prezent la summit in calitate de reprezentant al presedintiei UE.

Energie

Problema spinoasa intre cele doua parti ramane energia. Presedintele Medvedev a propus luna trecuta o noua Carta Energetica pentru a inlocui vechiul document adoptat in 1991, pe care Moscova refuza sa il ratifice.

Inainte de summit, liderii europeni au aratat ca sunt dispusi sa asculte propunerile Rusiei privind o carta energetica insa nu exista niciun motiv pentru renuntarea la pactul existent. "Nu vom renunta la acorduri care exista deja de ani buni. Suntem deschisi sa discutam propunerile Rusiei, construind insa pe acordurile existente, fara a distruge si a pune sub presiune sistemul deja existent", a spus Barroso.

Reactia presedintelui Medvedev a fost previzibila: Rusia refuza in continuare sa ratifice Carta Energetica. "Sectorul energetic nu este o zina de conflict, ci ceva care ar trebui sa ne uneasca", a spus Medvedev, potrivit Ria Novosti. "Este o afacere comuna, ceva ce asigura existenta confortabila pentru milioane de europeni", a spus liderul de la Kremlin.

El i-a indemnat pe oficialii UE sa isi continue eforturile de a dezvolta o baza legala pentru cooperarea viitoare in domeniul energiei, cu scopul de a preveni crizele energetice similare celei din iarna, dintre Rusia si Ucraina. "Acordurile existente, indiferent cum le consideram, nu rezolva aceste probleme", crede Medvedev.

Pe de alta parte, presedintele rus a atras atentia asupra nevoii de finantare a Ucrainei privind rezervele de gaz. El a aratat ca Ucraina are nevoie de 19,5 miliarde de metri cub de gaz, in valoare de peste 4 miliarde de dolari, pentru a-si reface rezervele. "Noi suntem pregatiti sa ajutam Ucraina, dar am vrea ca o parte considerabila a efortului sa fie facut de uniunea Europeana, de acele tari care vor o cooperare energetica pe care sa se poata baza", a spus Dmitri Medvedev.

"Haideti sa organizam un fond pentru Ucraina, insa Rusia nu trebuie sa fie singura care abordeaza aceasta problema. Daca partea ucraineana are bani, e minunat, insa avem indoieli privind capacitatea Ucrainei de a face platile", a spus el. Cu cateva zile in urma reprezentantii companiei ucrainene au vrut sa inlature astfel de speculatii, argumentand ca nu sunt in situatia despre care vorbesc rusii.

Indemnul presedintelui Medvedev adresat UE de a ajuta financiar Ucraina vine dupa ce, inainte de inceperea oficiala a summit-ului, consilierul pe politica externa al liderului de la Kremlin a aratat din nou nemultumirea fata de acordul dintre Bruxelles si Kiev privind modernizarea retelei conducte ucrainene. "Uniunea Europena a semnat o declaratie privind modernizarea retelei ucrainene de conducte, dar va ajuta ea Ucraina cand are nevoie cu adevarat? Va aloca bani pentru a acoperi datoria ucraineana, pe zi ce trece tot mai mare, pe cantitatea de gaz?, s-a intrebat Serghei Prihodko.