Ministrul ucrainean al apararii, Iuri Ehanurov, considera Rusia si Romania inamici potentiali ai tarii. Intrebat, in direct la emisiunea „Suster Live” a canalului de televiziune „Ucraina”, cine ar putea fi eventualii inamici ai Ucrainei, ministrul a raspuns, citat de K2Kapital.com: „Cred ca cei care formuleaza pretentii teritoriale la adresa Ucrainei... In prezent, sunt doua tari ai caror politicieni ies cu afirmatii in acest sens, cu exceptia conducerii supreme”.

Dezvoltand subiectul, el a precizat ca este vorba de Romania, ai carei politicieni pun la indoiala actualele granite ale acestei teri. Uneori, asemenea judecati sunt emisie inclusiv de conducerea superioara a Romaniei, care a vorbit deja despre nerecunoasterea granitelor cu Moldova. „Asemenea declaratii sunt foarte periculoase”, a estimat ministrul.

Al doilea stat potential inamic al Ucrainei este, in opinia lui Ehanurov, Rusia. „Exista problema Crimeii, iar dupa Caucaz o lume intreaga a ajuns la concluzia ca exista chestiunea securitatii regionale”, a spus el.

In context, ministrul a subliniat ca in relatiile Ucrainei cu vecinii trebuie sa domine prietenia, dar in acelasi timp trebuie sa fii suficient de puternic pentru ca „nimanui sa nu-i treaca nici macar prin minte ca un vecin poate fi atacat”. Cotidianul electronic Newsru.ua aminteste, in context, ca anterior, presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, a declarat ca actiunile Romaniei ameninta nu numai integritatea teritoriala a Moldovei, dar si pe cea a Ucrainei.