Un raport in pregatire al Pentagonului releva ca aproximativ unul din sapte prizonieri transferati in strainatate de la centrul de detentie din Guantanamo Bay s-a reintors la terorism sau activitatea militanta, informeaza joi New York Times, care a obtinut o copie a documentului.

Raportul se refera la 534 de prizonieri transferati in strainatate in timpul administratiei George W. Bush. Dintre cei eliberati, opineaza Pentagonul, 74 au revenit la terorism si activitati militante, asadar o rata de recidiva de aproape 14%.

Criticii planului presedintelui Obama de a inchide centrul de detentie au prezentat deja in repetate randuri argumente impotriva transferarii sau a eliberarii altor prizonieri, iar acest nou raport le va alimenta temerile. De cealalta parte, gruparile ce lupta pentru drepturile civice au indicat lipsa de detalii din precedentele rapoarte ale Pentagonului cu privire la cazurile de recidiva.

Doi oficiali din cadrul administratiei Obama au declarat, sub rezerva anonimatului, ca raportul citat de NYTimes este tinut pe loc de angajati ai Ministerului Apararii care nu ar dori "sa deranjeze Casa Alba, intr-un moment in care democratii din Congres au inceput sa aiba indoieli fata de planul lui Obama de a inchide Guantanamo". "Unii angajati ai Ministerului Apararii au ramas aici din timpul administratiei Bush si actioneaza astfel pentru a-si proteja slujbele", sustin oficialii.

Pentagonul neaga insa existenta unor astfel de presiuni din partea Casei Albe.

Raportul a fost pus la dispozitia NYTimes de un oficial care a estimat ca trenarea publicarii documentului creaza "teorii ale conspiratiei" inutile.