O ancheta legata de agresiunile la care au fost supusi copiii in institutiile catolice din Irlanda a descoperit ca liderii Bisericii Romano-Catolice stiau ca abuzurile sexuale erau "endemice", transmite BBC. O comisie speciala de ancheta a cercetat, timp de noua ani, evenimente petrecute intr-o perioada de peste 60 de ani.

Ancheta a descoperit, de asemenea, ca abuzurile fizice si emotionale erau la ordinea zilei in institutiile rezervate baietilor. Scolile erau conduse "intr-o maniera severa, militaroasa care a impus copiilor si chiar personalului o disciplina irationala si opresiva", se afirma in raportul final, dat publicitatii miercuri.

Documentul precizeaza ca, pana in anii '80, circa 35.000 de copii au fost plasati in camine, scoli industriale sau profesionale catolice. Peste 2000 dintre acestia au declarat Comisiei de investigare a abuzurilor impotriva copiilor ca au fost abuzati fizic si sexual in perioada cand se aflau in institutiile catolice.

Prezentarea documentului a fost facuta intr-un context tensionat, in conditiile in care victimele n-au fost lasate sa participe.

BBC precizeaza ca cele mai multe reclamatii au vizat ordinul Fratilor Crestini, care a fost acuzat ca nu a avut ca prioritate "siguranta copiilor".

Au fost abuzati atat baietii, cat si fetele

Raportul a dezvaluit faptul ca si in scolile de fete conduse de calugarite, in special de cele din Sisters of Mercy, elevele au fost supuse agresiunilor si umilintelor.

Liderul Bisericii Romano-Catolice din Anglia si Tara Galiilor, Inalt Reverendul Vincent Nichols, a declarat ca cei care au perpetuat violenta si abuzul trebuie sa fie trasi la raspundere chiar daca abuzurile s-au petrecut cu ani in urma.

Raportul a concluzionat ca liderii religiosi irlandezi au incurajat bataile rituale si i-au protejat pe pedofili, in timp ce inspectorii guvernamentali nu au oprit bataile, violurile si umilintele la care au fost supusi copiii. Ancheta a demonstrat "fara nicio urma de indoiala ca intregul sistem i-a tratat pe copii ca pe detinuti si sclavi, nu ca pe persoane cu drept si potential uman", se afirma in document.

Descoperirile Comisiei speciale nu vor fi folosite pentru declansarea unor anchete penale. Niciuna dintre victime sau dintre agresori n-au fost prezentati cu numele reale in documentul final.