Armata iraniana a testat miercuri o noua racheta, care are o raza de actiune de 2000 de km, a declarat presedintele Mahmoud Ahmadinejad, citat de Washington Post. Publicatia precizeaza ca raza de actiune anuntata de Teheran indica faptul ca racheta ar putea ajunge in Israel, in sud-estul Europei sau la bazele americane din Orientul Mijlociu.

"Ministrul Apararii, Mostafa Mohammad Najjar, m-a informat ca racheta Sajjil-2, care are o tehnologie foarte avansata, a fost lansata din Semnan si a lovit precis tinta", a afirmat liderul de la Teheran.

El a facut aceste declaratii in timpul unei vizite in localitatea Semnan, aflata la circa 200 de km est de capitala Teheran, locul unde se dezvolta programul spatial iranian.

Washington Post citeaza analisti care sustin ca Iranul nu are inca tehnologia necasara pentru a produce arme nucleare, incluzand aici focoase nucleare. Totusi, statele occidentale si Israelul cred ca Iranul urmareste realizarea acestor arme si le va putea obtine in urmatorii 5-10 ani.

Racheta sol-sol Sajjil-2 este varianta noua a rachetei Sajjil, testata deja de Iran la sfarsitul anului trecut.

Iranul insista ca programul sau nuclear are doar o componenta civila, pentru producerea de energie, in timp ce programul spatial vizeaza scopuri stiintifice si de supraveghere.