Deputatii din Parlamentul de la Chisinau n-au reusit, miercuri, sa aleaga presedintele Republicii Moldova, dupa ce deputatii opozitiei au parasit sala, revenind dupa finalizarea procedurii de vot, informeaza Unimedia. Ex-premierul Zinaida Greceanii a obtinut 60 de voturi, in timp ce profesorul universitar Stanislav Groppa nu a primit niciun vot. Alegerile urmeaza sa fie reluate pe 28 mai.

Valeriu Sava, presedintele comisiei speciale pentru alegerea presedintelui, a anuntat ca „in urma votarii efectuate, numarul total de deputati care au primit buletine de vot a fost de 60" iar "Zinaida Greceanii a obtinut 60 de voturi, in timp ce Stanislav Groppa nu a obtinut niciun vot".

Vladimir Voronin, presedintele Parlamentului, a declarat ca „avand in vedere ca niciun candidat nu a intrunit trei cincimi dintre voturile deputatilor alesi, vor avea loc alegeri repetate”.

Pentru alegerea sefului sunt necesare voturile a 61 de deputati.

In sala au fost prezenti initial 98 de deputati, insa, ulterior, membrii partidelor din opozitie au parasit sala, revenind dupa finalizarea procedurii de vot.

Partidului Comunistilor detine 60 de mandate, iar partidele parlamentare de opozitie – PL, PLDM si AMN – 41 de mandate impreuna. Pentru alegerea presedintelui, PCRM-ului ii lipseste un singur vot, asa-numitul „vot de aur”, precizeaza Unimedia.

In cazul in care, dupa doua incercari, deputatii nu vor reusi sa aleaga inlocuitorul lui Vladimir Voronin, Parlamentul se dizolva si sunt organizate alegeri anticipate.

In discursul tinut miercuri dimineata in fata deputatilor, Zinaida Greceanii a declarat ca "isi propune antrenarea activa a societatii civile" si a promis ca "va fi un presedinte al tuturor cetatenilor, care apara independenta si suveranitatea tarii. Integrarea in UE impune implementarea in practica a noului acord cu UE, care trebuie sa fie unul de asociere. Voi ramane fidela unei politici de buna vecinatate. Pledez pentru principiul neutralitatii si neparticiparii Moldovei la blocurile militare internationale.”

La randul sau, Stanislav Groppa a spus ca isi propune "asigurarea statului de drept, o justitie independenta si echitabila, consolidarea mass-media libera si independenta, reformarea televiziunii publice, un Guvern profesionist si eficient, accelerarea reformei administratiei publice centrale, combaterea coruptiei, reducerea institutiilor de control, imbunatatirea conditiilor de trai a populatiei".