Gripa porcina se extinde rapid in toata lumea: o mie de noi cazuri de contaminare cu virusul gripei porcine au fost inregistrate numai in ultimele 24 de ore, a anuntat marti Organizatia Mondiala a Sanatatii. Bilantul OMS arata 9,830 de persoane contaminate si 79 de morti in 40 de tari, relateaza AFP.

Grupul farmaceutic elvetian Novartis a primit noul virus A(H1N1) al gripei porcine si a spus ca asteapta aprobarea de la OMS pentru a demara producerea vaccinului, a anuntat marti un purtator de cuvant al laboratorului, citat de AFP.

"Am primit virusul si cercetatorii nostri sunt pe cale de a-l modifica, pentru a incepe producerea vaccinului", a spus sursa, adaugand ca lansarea productiei efective va dura intre trei si patru saptamani.

"Asteptam aprobarea de la OMS si de la Centrul american de control si prevenire a bolilor" pentru lansarea producerii vaccinului, a adaugat el.

Novartis, care produce si un vaccin impotriva gripei sezoniere, va trebui sa aleaga intre fabricarea vaccinului impotriva gripei sezoniere si cea a vaccinului impotriva gripei porcine, a explicat purtatorul de cuvant.

Din acest motiv, Organizatia Mondiala a Sanatatii ar putea ridica nivelul de alerta la 6, maximum prevazut. Acest lucru ar insemna ca lumea se confrunta cu prima pandemie din secolul al XXI-lea.