Sri Lanka a proclamat marti victoria deplina impotriva Tigrilor Tamili si a prezentat la postul public de televiziune cadavrul liderilor rebelilor, Velupillai Prabhakaran, dupa ce luptatorii de gherila declarasera ca acesta este viu si sanatos, relateaza AFP.

Presedintele nationalist Mahinda Rajapakse a anuntat inca de sambata trimful militar impotriva Tegrilor Tamili pentru eliberare si sfarsitul unui razboi separatist de 37 de ani, care a facut peste 70.000 de morti in urma luptelor, a atentatelor si a asasinatelor.

Tigrii tamili, de religie hindusa, lupta din 1972 pentru independenta regiunilor nordice si nord-estice ale insulei.

"Am invins total terorismul si autoritatea statului se exercita, de aici inainte, pe fiecare centimetrul patrat" al acestei insule din Oceanul Indian, a proclamat, in fata Parlamentului, Mahinda Rajapakse, care a fost ales in noiembrie 2005 pentru a conduce razboiul impotriva rebeliunii separatiste.

Dar discursul sau a fost eclipsat de anuntul Tigrilor Tamili, care au sustinut ca Prabhakaran, fondator, comandat suprem din 1972 si "lider iubit este in viata si in deplina siguranta".

"El va continua sa conduca lupta pentru demnitatea si libertatea poporului tamil", a afirmat directorul pentru relatii internationale al Tigrilor, Selvarasa Pathmanathan, intr-un comunicat postat pe site-ul Tamilnet.com.

El a fost insa contrazis de autoritati: "Sunt foarte fericit sa va confirm ca l-am ucis pe Prabhakaran, acest lider terorist nemilos", a declarat la posturile de televiziune generalul Sarath Fonseka, seful armatei terestre.

Ulterior, televiziunea de stat a difuzat un video macabru in care este prezentat presupusul cadavru al lui Prabhakaran. Figura seamana foarte bine cu cea a sefului Tigrilor Tamili, in varsta de 54 de ani.

ATENTIE! Imagini socante!