Discursul presedintelui Barack Obama, rostit duminica seara la cea mai mare universitate catolica din Statele Unite, a fost intrerupt de cateva ori de protestatari anti-avort, informeaza BBC. Invitarea lui Obama la ceremonia de absolvire de la Universitatea Notre Dame (Indiana) a dus la proteste ale adversarilor intreruperii de sarcina.

Liderul american a fost intrerupt de activisti anti-avort imediat dupa ce si-a inceput discursul, moment in care restul participantilor la ceremonia din Indiana au inceput sa-l aplaude pe presedinte. Obama a cerut celor din public sa fie calmi, afirmand: "Noi nu facem lucrurile la modul facil".

Cel putin patru demonstranti s-au ridicat in picioare si au strigat "Avortul inseamna moarte!" si "Opriti uciderea micutilor!", inainte de a fi evacuati din sala de fortele de ordine.

Decizia facultatii de a-l invita pe Obama la ceremonia de la Notre Dame, cea mai mare universitate catolica din SUA, a fost criticata vehement. Multi activisti si lideri religiosi au afirmat ca universitatea "a tradat" principiile catolicismului.

Activistii anti-avort au inceput sa protesteze impotriva vizitei lui Obama la universitatea catolica cu cateva zile inainte de ceremonia de duminica. Cateva zeci de persoane au fost arestate in zilele care au precedat ceremonia la care a participat liderul american.

Obama: Avortul e un drept legitim, insa procedura ar trebui sa fie rara

Barack Obama, care a primit un doctorat onorific, a aparat dreptul femeii la avort, adaugand inca ca procedura ar trebui sa fie rara.

"Haideti sa lucram impreuna pentru a reduce numarul femeilor care vor sa faca avort, prin scaderea numarului de sarcini nedorite, transformarea adoptiei intr-o masura mai la indemana, asigurarea de asistenta si sprijin pentru femeia care-si duce sarcina pana la sfarsit", a afirmat liderul american, care a fost primit cu aplauze de studentii si profesorii de la Notre Dame.

Obama a spus ca avortul "este o decizie devastatoare pentru orice femeie" si a cerut celor doua tabere (pro si anti-avort) sa continue sa-si sustina opiniile cu convingere.

Imediat dupa preluarea mandatului de presedinte, Barack Obama a semnat un ordin executiv prin care ridica restrictiile privind fondurile federale acordate cercetarii celulelor susa, interzise in timpul mandatulor lui George W. Bush. Decizia sa i-a nemultumit pe conservatorii americani.

BBC precizeaza ca in SUA traiesc circa 60 de milioane de romano-catolici, iar 50% dintre ei sprijina in acest moment dreptul la avort. Sondajele de opinie recente indica faptul ca 42% dintre catolici cred ca avortul ar trebui sa fie interzis.