Aripa nord-africana a gruparii Al-Qaeda pretinde 10 milioane de euro (13,5 milioane de dolari) in schimbul eliberarii unui cetatean britanic si a unuia elvetian, tinuti ostatici in Sahara, relateaza sambata cotidianul algerian El Khabar, citat de Reuters.

Gruparea a amenintat anterior ca il va ucide pe ostaticul britanic pe 15 mai, daca Marea Britanie nu-l elibereaza pe iordanianul Abu Qatada, un militant islamist detinut de autoritatile de la Londra din 2005.

Potrivit sursei citate, Al-Qaeda solicita de asemenea si un armistitiu de doua luni. De cealalta parte, Marea Britanie a cerut gruparii sa arate ca cei doi ostatici sunt in viata si in stare buna, a precizat o sursa din serviciile de securitate pentru El Khabar. Mai mult, autoritatile britanice au trimis un cetatean din Burkina Faso stabilit in Europa sa mijloceasca negocierile cu gruparea extremista si sa obtina garantii ca cei doi ostatici sunt inca in viata.

Seful Al Qaeda din regiunea desertului Sahara este cel aflat in spatele cererii de rascumparare, acceptand chiar si 8 milioane de euro minimum, mai scrie cotidianul, citand aceeasi sursa. In schimb, Al Qaeda il va elibera pe cetateanul elvetian in semn de bunavointa, ca mai apoi sa-l elibereze si pe cel britanic cateva saptamani mai tarziu, precizeaza sursa.

Al Qaeda din Maghrebul Islamic (AQIM), ramura nord-africana a gruparii teroriste, si-a revendicat responsabilitatea pentru rapirea a doi diplomati canadieni si a patru turisti europeni, in ultimele cinci luni. Cei doi diplomati si doi dintre turisti au fost fost eliberati in aprilie, in Mali. Negocierile pentru cei doi ramasi in mainile rapitorilor s-au tinut cu ajutorul mediatorilor din triburile locale si islamisti stabiliti in Europa, potrivit El Khabar.