Asasinarea unui cunoscut avocat din Guatemala a declansat proteste antiguvernamentale de amploare, despre care Foreign Policy afirma ca "reprezinta a doua Revolutie Twitter, dupa demonstratiile din Moldova". Cu doar cateva zile inainte de a fi ucis, Rodrigo Rosenberg a inregistrat un film in care sustinea ca va fi asasinat din ordinul presedintelui Alvaro Colom.

"Daca vedeti acest mesaj, inseamana ca am fost asasinat de catre presedintele Alvaro Colom, cu ajutorul lui Gustavo Alejos", secretarul sefului statului, spune avocatul in filmul ce a fost inregistrat in urma cu doua saptamani.

Rosenberg a fost impuscat mortal duminica trecuta, in timp ce se plimba cu bicicleta. Avocatul sustine ca a devenit incomod pentru autoritati dupa ce a acceptat sa-l reprezinte pe expertul financiar Khalil Musa, care acuzase de coruptie o banca detinuta de stat, Banrural. Musa si fiica sa au fost asasinati in aprilie.

Rodrigo Rosenberg a acuzat guvernul din Ciudad de Guatemala ca se afla in spatele mortii lui Musa, om de afaceri de origine libaneza. Avocatul a inregistrat un film, postat pe YouTube, in care afirma ca urmeaza sa fie asasinat, din ordinul presedintelui tarii.

Asasinarea lui Rosenberg a declansat proteste violente in Guatemala, mii de demonstranti cerand demisia social-democratului Colom si constituirea unei comisii internationale de ancheta.

Un utilizator al retelei Twitter, arestat

Joi, autoritatiile din Guatemala au arestat un specialist IT, Jean Anleu Fernández, pe care l-au acuzat ca a declansat "panica financiara", dupa ce acesta a postat un mesaj pe Twitter in care sugereaza guatemalezilor sa-si retraga banii de la Banrural. Mesajul sau a fost preluat de utilizatorii de Twitter din Guatemala si retrimis in mii de postari.

"Oare avem de-a face cu o noua Revolutie Twitter? Oare aceasta are o mai mare sansa de reusita?", se intreaba cei de la Foreign Policy, referindu-se la demonstratiile anti-guveranmentale de la Chisinau, din aprilie, care au fost transmise in direct, pe internet.

Guatemala incearca inca sa-si revina de pe urma efectelor razboiului civil din 1960-1996, in care au murit peste 200.000 de persoane.