Mexicul ar dori sa obtina "despagubiri economice", fiind statul "cel mai afectat" de epidemia de gripa porcina H1N1, informeaza AFP. "Daca alerta nu ar fi fost data, prejudiciile pentru sanatate si economie ar fi fost enorme" in tarile afectate imediat de virus, a explicat ministrul mexican al sanatatii, Jose Angel Cordova. Mexicul a dat "o informatie la momentul oportun, clara, transparenta".

Cel mai recent bilant al epidemiei, in Mexic, se ridica la 64 de morti si 2.656 de bolnavi. Din acest motiv, dar si pentru ca "alerta pe care a dat-o Mexicul a dus la evitarea unor prejudicii enorme in restul lumii", Cordova a anuntat joi ca tara sa "intentioneaza sa ceara un sprijin sub forma de despagubire economica, fiind tara cea mai afectata" de virus.

Luni, la Geneva, cererea Mexicului va fi inaintata in cadrul adunarii generale a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. "Tara noastra a suferit costurile cele mai mari, pentru ca nu existau informatii consistente despre virus", iar alerta data "a permis limitarea raspandirii virusului in celelalte tari", a explicat ministrul.

Cordova a precizat ca mecanismele de despagubire au fost prevazute de organismele financiare internationale dupa epidemia Sindromului respirator acut sever SARS din Asia, in 2003, citand Banca Mondiala si Banca Interamericana de dezvoltare ca posibile surse de finantare.

Fidel Castro: Mexicul, SUA si Canada sunt de vina pentru raspandirea gripei porcine

Tot joi, fostul lider cubanez Fidel Castro a acuzat Mexicul, Statele Unite si Canada ca sunt responsabile de "raspandirea fulgeratoare" a epidemiei. El este convins ca aceste state erau la curent cu aparitia virusului cu mult timp inainte de alerta de la 23 aprilie.

"Este posibil ca in Mexic, la 16 si 17 aprilie", in timpul vizitei presedintelui american, Barack Obama, "nimeni sa nu fi stiut nimic despre un cadou care urma sa fie dat lumii sase zile mai tarziu?", se intreaba Castro. "Nici macar serviciile de informatii ale Statelor Unite, experte in informatie, nu stiau ca acest lucru urma sa se intample?", a mai spus fostul lider.

Luni, Fidel Castro acuzase Mexicul ca ar fi ascuns aparitia epidemiei pentru a nu perturba vizita lui Barack Obama in tara.