Zeci de mii de credinciosi crestini au luat parte, joi, la o slujba in aer liber oficiata la Nazaret de catre Papa Benedict al XVI-lea, aflat in vizita in Israel, informeaza BBC. Suveranul Pontif urmeaza sa se intalneasca in cursul dupa-amiezii cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, la o zi dupa ce a cerut crearea unui stat palestinian.

Un urias amfiteatru cu 40.000 de locuri a fost construit special pentru acest eveniment. Mii de oameni l-au intampinat pe Suveranul Pontif in momentul in care papamobilul a strabatut strazile din orasul locuit de 120.000 de arab crestini.

Miercuri, Papa a declarat la Betleem, pe teritoriul Autoritatii Palestiniene, ca Sfantul Scaun sprijina dreptul la infiintarea unei patrii suverane palestiniene pe pamantul stramosilor, precum si pacea cu vecinii in cadrul unor frontiere garantate international.

Analistii afirma ca problema infiintarii unui stat palestinian va fi unul dintre subiectele pe agenda discutiilor dintre Papa si premierul Netanyahu. Seful guvernului de la Ierusalim nu sprijina aceasta idee.

Vizita Papei in Israel a fost criticata de o serie de grupuri evreiesti, care i-au reprosat Suveranului Pontif ca nu a abordat probleme esentiale in discursul tinut la memorialul Yad Vashem, inchinat victimelor Holocaustului.

Papa Benedict al XVI-lea a condamnat antisemitismul, insa nu s-a referit in mod direct la atitudinea Bisericii Catolice in timpul Holocaustului si nici la apartenenta sa la Tineretul Hitlerist.