Javier Solana, Inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa, l-a felicitat pe Voronin pentru alegerea sa in functia de presedinte al Parlamentului de la Chisinau, "dorindu-i mult succes in realizarea atributiilor foarte responsabile care-i revin", relateaza Moldpres, citand o declaratie a Presedintiei de la Chisinau.

Solana a vorbit despre importanta cooperarii dintre autoritati si opozitie, a mentinerii stabilitatii in Moldova si a increderii populatiei. El "s-a aratat increzator" ca "maniera in care partidul de guvernamant condus de Vladimir Voronin va actiona si pe viitor in exercitarea puterii in stat, avand in vedere deschiderea manifestata pentru dialog cu partidele parlamentare de opozitie".

"Ministrul de externe" al UE a apreciat drept incurajatoare rezultatele dialogului cu autoritatile moldovene, dialog avut atat la Chisinau, cat si cu ministrul moldovean de externe la Praga, cu ocazia lansarii Parteneriatului Estic.

Solana a reconfirmat, in convorbirea telefonica avuta cu Voronin, "disponibilitatea UE de a sustine si pe viitor Republica Moldova in realizarea aspiratiilor de integrare europeana".

La randul sau, noul presedinte al Parlamentului de la Chisinau l-a informat pe Solana despre constituirea conducerii Parlamentului de la Chisinau si a stabilirii datei de 20 mai pentru alegerea presedintelui Republicii Moldova.

Voronin a mai aratat ca, potrivit intelegerii avute cu oficialul UE, "autoritatile au propus opozitiei sa-si delege reprezentantii in comisia privind elucidarea cauzelor dezordinilor din ziua de 7 aprilie, dar ca, pina in prezent, nu exista reactii la propunerea in cauza".

Autoritatile moldovene sunt interesate "in stabilirea unei conlucrari eficiente cu partidele de opozitie", a dat asigurari Vladimir Voronin, adaugand ca "va face tot posibilul pentru atingerea consensului in noul Parlament".