Un fost condamnat la moarte din Tennessee, SUA, a fost exonerat saptamana aceasta, la trei ani dupa ce Curtea Suprema de Justitie a redeschis un caz de crima. Timp de 22 de ani, Paul House si-a asteptat executia; acum, judecatorii au retras acuzatiile impotriva sa, relateaza CNN.

Procurorii statului Tennessee au cerut joi judecatorilor sa renunte la toate acuzatiile impotriva lui Paul House, gasit vinovat de uciderea, in 1985, a tinerei Carolyn Muncey si condamnat la moarte in 1986. House si-a asteptat executia pana anul trecut, cand a fost eliberat din inchisoare. In prezent, sufera de scleroza multipla si este imobilizat intr-un scaun cu rotile.

In ultimii trei ani, cazul lui a fost reluat in justitie, probele au fost reanalizate, descoperindu-se, printre altele, ca testele ADN i-ar demonstra nevinovatia.

Carolyn Muncey a disparut la data de 13 iulie 1985 din orasul Luttrell, Tennessee. A doua zi, i-a fost descoperit cadavrul, ce purta urme de violenta si abuz sexual. La acea data, House era eliberat pe cuvant de onoare, in urma unei condamnari de hartuire sexuala. Chestionat de politie, el a negat orice implicare.

Prieten cu sotul Carolynei, el a declarat ca se afla "acasa, la mile distanta de locul crimei". Anchetatorii au descoperit insa o bresa in alibi, demonstrand ca House si-a parasit casa timp de o ora in noaptea crimei; cand a revenit, el prezenta urmele unei confruntari - taieturi si vanatai.

In plus, pe pantalonii lui House ar fi fost descoperit sangele victimei, insa exista posibilitatea ca probele sa fi fost contaminate in cursul transportului catre laboratorul de analize al FBI.

Noile teste ADN au dus la concluzia ca victima ar fi fost violata de catre sotul acesteia, nu de catre Paul House, si nici probele prelevate de sub unghiile Carolynei nu ar fi provenit de la acesta.

Anchetatorii considera totusi ca alte dovezi pledeaza pentru vinovatia fostului condamnat la moarte. Familia Carolynei isi mentine, de asemenea, acuzatiile fata de House.

Procurorul general Paul Phillips considera ca, daca un nou proces ar fi deschis, House ar fi condamnat din nou, desi "ultimele dovezi ridica serioase indoieli ca ar fi actionat singur. Exista o mare posibilitate ca si altii sa fi fost implicati in crima si viol." Cu toate acestea, Phillips ia in considerare cei 22 de ani petrecuti de Paul House in inchisoare ca un motiv in plus pentru ca acuzatiile sa fie retrase.