NATO si politica externa si militara a SUA reprezinta o amenintare puternica la adresa Stabilitatii internationale si la adresa puterii Moscovei, potrivit "Strategiei pentru securitatea nationala a Rusiei pana in 2020", relateaza AFP.

"Slabiciunile arhitecturii internationale si regionale, care este orientata in special in regiunea euroatlantica asupra NATO..., reprezinta o amenintare din ce in ce mai mare pentru securitatea internationala", se arata in documentul, semnat marti de presedintele Dmitri Medvedev.

Aceasta strategie, publicata pe site-ul Consiliului de Securitate, stabileste prioritatile de politica externa, militara, economica si sociala ale Rusiei pana in 2020 si indentifica principalele riscuri si amenintari pentru stabilitatea si dezvoltarea Rusiei.

Acest document noteaza "influenta negativa" pe care o reprezinta "recidiva abordarilor unilaterale in relatiile internationale", amintind drept principala problema proiectul american de scut antiracheta in Europa.

"Posibilitatea de a asigura o securitate internationala si regionala este afectata semnificativ de desfasurarea unor elemente ale sistemului de aparare antiracheta al Statelor Unite in Europa", se mai arata in document.

Washingtonul asigura ca acest sistem, care urmeaza sa fie desfasurat in Polonia si in Cehia, este orientat impotriva unor state-problema, precum Iranul, in timp ce Moscova considera ca este indreptat impotriva potentialului nuclear rus.