Visatul cu ochii deschisi nu incetineste activitatea creierului, ci o stimuleaza, contribuind la rezolvarea unor probleme complexe, arata un studiu realizat de cercetatorii canadieni de la University of British Columbia, citat de AFP.

Abandonarea "intr-un vis cu ochii deschisi" duce la intensificarea activitatii cerebrale in mai multe regiuni ale creierului, asa cum au demonstrat cercetatorii, care au folosit imagini cu rezonanta magnetica.

Studiul, publicat in revista Proceedings a Academiei Nationale de Stiinte din SUA, arata ca activitatea cerebrala creste mai mult in acest caz decat atunci cand o persoana se concentreaza pentru a indeplini o sarcina obisnuita.

Explicatia este ca "visatorii" folosesc mai multe resurse ale creierului, arata principalul autor al studiului, Kalina Christoff, specialist in activitatea creierului de la University of British Columbia din Canada. "Ne-am obisnuit sa tratam visatul cu ochii deschisi ca pe un lucru rau. Suntem chiar duri cu noi insine, cand ne surprindem", spune aceasta. "O atitudine mai relaxata ne-ar permite sa utilizam mai multe resurse ale creierului nostru."

In general, oamenii isi petrec circa o treime din viata visand cu ochii deschisi. "Este o parte importanta din vietile noastre, ignorata complet de stiinta pana acum", a adaugat Christoff. Este pentru prima data cand se face un studiu al activitatii cerebrale prin rezonanta magnetica asupra "gandurilor spontane si experientelor subiective".