Naveta spatiala Atlantis a fost lansata, luni, conform planului, spre Hubble, telescopul spatial care a revolutionat astronomia, din centrul spatial Kennedy, relateaza AFP. Misiunea este complexa si riscanta, destinata sa prelungeasca durata de functionare a telescopului Hubble cu cel putin cinci ani.

Lansarea navetei Atlantis, cu sapte astronauti la bord, a avut loc la ora locala 14.01 (21.01 ora Romaniei) de la Centrul Spatial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral, Florida, pentru o misiune de aproape 11 zile.

Cele doua rachete detasabile, care asigura 80 la suta din propulsie la inceputul lansarii, s-au separat asa cum era prevazut la doua minute dupa decolare, cazand in Atlantic, de unde vor fi recuperate si refolosite.

Atlantis are o viteza de 5.000 de kilometri pe ora, depinzand de cele trei motoare criogenice pentru a atinge orbita terestra in circa sase minute si 30 de secunde.

Telescopul spatial Hubble este o veritabila masina de calatorit in timp care a bulversat viziunea si intelegerea Universului.

Plasat pe o orbita la circa 600 de kilometri altitudine in 25 aprilie 1990 de naveta Discovery, Hubble a transmis peste 750.000 de imagini spectaculoase din spatiu si milioane de date, deschizand o noua era in astronomie.

Totusi telescopul, rezultatul unei colaborari intre NASA si Agentia Spatiala Europeana (ESA), a avut parte de inceputuri dificile si nu a putut deveni operational decat la trei ani dupa ce a fost instalat.