Comisarul european pentru dezvoltare, Louis Michel, a pledat marti pentru o consolidare rapida a relatiilor Uniunii Europene cu Cuba, inainte ca Statele Unite ale Americii sa-si normalizeze relatiile cu Havana, noteaza AFP.

"Cred ca, daca UE nu consolideaza normalizarea relatiilor cu Cuba, Americanii o vor face inaintea noastra", a declarat comisarul, in cadrul unei intalniri cu ministrul cubanez pentru afaceri externe, Bruno Rodriguez.

Presedintele SUA, Barack Obama, a anulat, la inceputul lui aprilie, restrictiile de calatorie si transferurile de bani in insula pentru cubanezii rezidenti americani. Dupa aceste semnale de deschidere, Obama a afirmat ca acum mingea se afla in tabara cubaneza, americanii asteptand in speciali eliberarea prizonierilor politici.

UE a anulat si ea, la presiunea Spaniei, sanctiunile impotriva Cubei, care erau de facto suspendate inca din 2005.

Ministrii europeni pentru afaceri externe urmeaza sa reexamineze relatiile si evolutiile din Cuba, in special cele privind drepturile omului, in cadrul reuniunii din 15 iunie de la Luxemburg.

"Nu vad nici un motiv pentru care ar trebui sa reintroducem sanctiuni", a apreciat Louis Michel.

"Am impresia ca, din toate punctele de vedere, cubanezii dau dovada de o dorinta reala de a-si normaliza complet relatiile cu UE, care devine tot mai mult, in ochii lor, un partener important", a mai spus comisarul european.