Peste 100 de copii apar intr-o lista a civililor tamili ucisi in ultimele trei zile in Sri Lanka, a declarat luni purtatorul de cuvant al ONU in Colombo, Gordon Weiss. O adevarata "baie de sange" a avut loc in bombardamentul fortelor guvernamentale asupra nord-estului statului Sri Lanka, a spus Weiss, citat de AFP si Reuters.

Zeci de mii de civili au fost blocati pe o portiune ingusta a coastei, unde tigrii tamili lupta impotriva fortelor guvernamentale. "Uciderea a mii de civili weekendul acesta, inclusiv 100 de copii, demonstreaza ca scenariul unei bai de sange s-a concretizat", a declarat pentru AFP Gordon Weiss.

Miscarea separatista Tigrii de Eliberare a Eelam Tamil a anuntat ca "peste 2.000 de civili nevinovati au fost ucisi in ultimele 24 de ore" in atacuri ale armatei, potrivit unui comunicat difuzat pe site-ul Tamilnet.com. Fortele guvernamentale sunt acuzate ca au declansat ultimele violente, in timp ce armata sustine ca Tigrii Tamili au bombardat teritoriul pe care il controleaza.

ONU estimeaza ca 6.500 civili au fost ucisi si 14.000 au fost raniti in prima parte a acestui an, in cadrul asa-numitei ofensive finale lansate de armata sri-lankeza asupra insurectiei separatiste. Aproape 200.000 persoane si-au parasit casele si au fost cazate in tabere de refugiati din nordul tarii, unde accesul presei este limitat.

De 26 de ani, tamilii lupta pentru un stat independent in nord-estul tarii, condus de o majoritate singaleza. In 2006-2007, ei controlau o treime din suprafata tarii, populata de circa 20.000 locuitori.