Fostul vicepresedinte american Dick Cheney a aparat din nou, duminica, metodele de interogatoriu folosite in perioada administratiei Bush in cazul persoanelor suspectate de terorism, tehnici care au salvat, sustine el, "mii de vieti", relateaza AFP.

"Sunt convins, sunt absolut convins ca am salvat mii, poate chiar sute de mii de vieti", a spus Cheney, la televiziunea CBS, afirmand, asa cum a facut-o si in trecut, ca reteaua terorista al-Qaeda era pregatita sa atace un oras american cu un dispozitiv nuclear.

Administratia Obama a publicat, la sfarsitul lui aprilie, note interne datand din perioada 2002 - 2005, prin care juristii Departamentului Justiei au furnizat CIA argumentele juridice pentru folosirea unor metode dure de interogatoriu, asimilate torturii.

Dar Cheney care declasificarea si acelor note care, in opinia sa, demonstreaza ca aceste interogatorii au permis CIA sa impiedice acte teroriste.

"Aceste note exista, eu le-am vazut, le-am avut chiar in dosarele mele, la un moment dat", a precizat el.

"Daca tot avem aceasta dezbatere, ar trebui ca ea sa fie completa. Oamenii trebuie sa vada aceste note iar ziaristii trebuie sa poata evalua ceea ce am reusit sa realizam", a continuat fostul numar doi al Americii.

Cheney a reafirmat ca Barack Obama a slabit forta de reactie a Statelor Unite in fata unor eventuale atentate teroriste.

"Oh, nu cred acest lucru", a reactionat consilierul pentru securitate al presedintelui american, generalul James Jones.

El a subliniat ca presedintele Obama este "absolut hotarat" sa apere in continuare securitatea SUA, respectand, in acelasi timp, statul de drept.