Statele Unite ale Americii nu vor renunta la loviturile aeriene din Afganistan, dar au promis o "redublare a eforturilor" pentru a evita victimele in randul populatiei civile, dupa ce zeci de afgani au murit, la inceputul saptamanii, prinsi intre luptele dintre fortele internationale si talibani, informeaza AFP.

SUA au recunoscut sambata, intr-un raport de ancheta preliminar, ca bombardamentele si luptele impotriva talibanilor care au avut loc luni si marti s-au soldat si cu victime civile, fara insa sa inainteze nicio cifra si fara sa admita vreo responsabilitate in acest sens.

Presedintele afghan Hamid Karzai, care efectueaza o vizita la Washington in aceste zile, unde s-a intalnit cu Barack Obama si cu seful statului pakistanez, Asif Ali Zardari, sustine ca intre 125 si 130 de civili, printre care se afla si femei si copii, au fost ucisi.

Karzai a declarat vineri, la CNN, ca aceste pierderi sunt responsabilitatea exclusiva a SUA si a afirmat ca "loviturile aeriene nu reprezinta un mijloc eficient de combatere a terorismului".

Dar consilierul presedintelui american pe probleme de securitate, James Jones, a exclus duminica orice oprire a acestor lovituri.

"A lega mainile comandantilor nostri spunand ca nu vom mai efectua lovituri aeriene ar fi imprudent", a explicat Jones, la ABC, subliniind insa ca SUA isi vor "redubla eforturile pentru a incerca sa evite noi victime in randul civililor inocenti".

"Afganii sunt aliatii SUA si vrem sa reusim impreuna. Dar afganii vor, de asemenea, sa-si stie copii in securitate", a comentat Karzai duminica, fara a mai face insa nicio referire la stoparea loviturilor aeriene.

"Vom fi foarte atenti ca actiunile tactice de sustinere aeriana sa nu submineze obiectivele noastre strategice", a declarat si generalul David Petraeus, comandantul fortelor americane din regiune.

El a declarat insa ca si ancheta condusa de responsabilii afgani a aratat ca talibanii, tragand asupra fortelor americane din locuintele satenilor, "poarta o enorma responsabilitate in acest incideint".

La inceputul acestei saptamani, lupte violente au avut loc intre talibani si fortele afgane si internationale in districtul Bala Buluk din provincia Farah, in vestul Afganistanului.

Exista dovezi potrivit carora "telibanii au ucis civili", a sustinut, sambata, armata americana.

"Talibanii au fortat deliberat locuitorii sa se regrupeze in case din care au atacat fortele afgane si ale coalitiei", arata si raportul comisiei mixte de ancheta, care a fost condusa de autoritati afgane.

Un oficial al ONU a respins totusi ideea avansata de armata americana, potrivit careia talibanii au lansat grenade impotriva satenilor.

"Este clar ca multe dintre victime au murit in urma bombardamentelor", a afirmat acest responsabil, care si-a exprimat indoielile asupra independentei comisiei de ancheta afgano-americane.