Unii dintre cei mai bogati sustinatori ai lui Barack Obama incep sa se teama ca au ales un adevarat adept al "luptei de clasa" la Casa Alba, care va transforma capitalismul liberal al Americii intr-un sistem mult mai reglementat, apropiat tarilor din Uniunea Europeana, relateaza telegraph.co.uk.

Prosperii afaceristi de pe Wall Street si alte figuri importante ale businessului american au oferit un sprijin crucial pentru Obama in perioada campaniei, sprijinindu-l pe acesta in lupta cu candidatul republican John McCain, in speranta ca un alt tip de lider va reusi sa scoata SUA din recesiune.

Dar tot mai multi incep sa se teama ca Barack Obama a vorbit serios in timpul campaniei, atunci cand spunea ca vrea reformeze radical o America a corporatiilor.

"Am sustinut si eu in retorica anti-Wall Street. Era OK in perioada campaniei, dar acum avem de-a face cu lumea reala. Sunt surprins ca Obama devine acum un stangist. Este un adevarat adept al luptei de clasa", a declarat unul dintre principalii finantatori ai lui Obama, care este si adminsitrator al unui fond speculativ.

Chris Edwards de la Cato Institute, un think tank neinregimentat politic, spune ca democratii din Congres s-au speriat de cel mai recent plan al presedintelui, de a strange 210 miliarde dolari in urmatorii zece ani de la corporatiile multinationale.

Banii sunt necesari pentru a plati o datorie nationala care se va dubla in cinci ani, urmand sa se tripleze pe urmatoarea decada, pana la 17,3 trilioane dolari.

"Aceste mari companii sunt in New York, Boston, Seattle si Silicon Valley, acolo unde democratii domina, iar planul lui Obama nu face decat sa-l indeparteze de sprijinul marilor corporatii", afirma Edwards.

Obama a declarat public ca intentioneaza sa taxeze cu aproape 40% veniturile celor denumiti "working rich" (persoane care castiga peste 200.000 de dolari).

Dar democratii incep sa construiasca o opozitie semnificativa pentru multe dintre propunerile presedintelui. Un plan de reducere a deducerilor de taxe in cazul donatiilor ar putea fi respins, in conditiile in care sectorul care beneficiaza de aceste donatii - spitale, muzee si grupuri de voluntari - depinde masiv de aceste venituri.

Comunitatea de afaceri este ingrijorata de planul anuntat de Obama saptamana trecuta, care va elimina legislatia ce permite multinationalelor din SUA sa transfere miliarde de dolari in contul subsidiarelor din afara Americii.

Potrivit acestei reforme, companiile americane vor fi obligate sa plateasca taxe in SUA pentru veniturile din afara tarii.

Printre cei mai afectati de aceste schimbari se numara unii dintre cei mai puternici sustinatori ai lui Obama in perioada campaniei, cum este cazul lui Eric Schmidt, directorul Google, dar si alti magnati din "Silicon Valley", ale caror venituri sunt realizata in cea mai mare parte in afra granitelor.

Planul de a elimina neplata impozitelor de catre companiile multinationale a atras inclusiv mania democratilor. Max Baucus, puternicul senator democrat de Montana, care conduce Comisia de Finante a camerei superioare, a declarat ca sunt necesare "mai multe studii" asupra acestei propuneri.

Congressmanul democrat de New York Joseph Crowley a declarat ca o astfel de lege ar afecta masiv Citigroup Inc., cel mai mare angajator din districtul sau.

Barack Obama declarase ca, atunci cand va termina cu reformele, Silicon Valley si Wall Street vor reprezenta in continuare un sector important al economiei SUA, dar nu vor mai fi niciodata "jumatate din aceasta economie".