Parlamentul german a aprobat joi o rezolutie in care deplange ritmul reformelor in justitie si stadiul combaterii coruptiei, parlamentarii germani cerand UE sa sisteze alocarea fondurilor europene, informeaza Deutsche Welle, citand DPA.

Politicieni germani, fie parlamentari in Bundestag, in Parlamentul European sau diplomati, au cerut in repetate randuri astfel de masuri atat impotriva Romaniei, cat si a Bulgariei, intrucat reformele sistemului judiciar si rezultatele in lupta anticoruptie nu au fost convingatoare.

Germania este cel mai mare contributor la bugetul UE, iar declaratiile politicienilor de la Berlin se fac si in contextul in care in acest an au loc atat alegeri europene, cat si nationale. Germanii asociaza Romania si Bulgaria cu tari corupte, in care banii europeni - contributia lor, de fapt, la bugetul comunitar - sunt fraudati. Prin urmare rezolutia parlamentului german trebuie inteleasa si in acest context electoral german.

Pe de alta parte, masurile privind reforma justitiei si a luptei anticoruptie din Romania au fost aproape inexistente, a remarcat Comisia Europeana in raportul preliminar publicat in iarna.

UPDATE Comisarul European Leonard Orban a declarat sambata, 9 mai, pentru HotNews.ro - EurActiv.ro ca trebuie sa dea serios de gandit faptul ca declaratiile legate de posibila suspendare a fondurilor pentru Romania nu mai sunt izolate, ci reprezinta pozitii importante in UE.

"Cu siguranta nu este un eveniment care poate fi ignorat. Cu putin timp in urma, presedintele Comisiei de Control bugetar al Parlamentului European a vorbit de o maniera similara, legat de lipsa de rezultate in domeniul justitiei, facand trimitere la posibila eliminare sau suspendare a anumitor fonduri, si nu a fost singura declaratie de acest tip", a spus Orban.

Sunt chestiuni care trebuie sa dea serios de gandit in ce priveste modalitatea in care, la un moment, dat de o maniera formala sau informala, pot fi stabilite legaturi clare intre fondurile europene si Mecanismului de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei - a precizat Comisarul european.

"Mesajul este ca ele nu pot fi ignorate si reflecta pozitii, din ce in ce mai mult se constata ca nu mai sunt pozitii izolate ci pozitii importante la nivelul Uniunii Europene", a mai spus Orban.