Comenzile industriale din Germania s-au majorat cu 3,3% in martie, dupa sase luni de scaderi consecutive, potrivit cifrelor publicate joi, aducand noi sperante ca perioada cea mai grava a crizei economice a trecut, relateaza AFP.

Cresterea depaseste cu mult estimarile analistilor, care se asteptau la un recul de 0,5%.

Ministerul Economiei a revizuit in usoara crestere si cifrele pentru februarie, cand comenzile au scazut cu doar 3,1%, fata de cifra de 3,5% anuntata anterior.

Desi revenirea din martie nu poate inca sa compenseze reculul din ultimele sase luni, aceste cifre arata ca "speranta unei normalizari este acum mai justificata", precizeaza Ministerul, intr-un comunicat de presa.

Cresterea se bazeaza in principal pe reluarea cererilor din strainatate, in principal din partea tarilor din Zona Euro.

Si cererea a crescut, desi foarte putin. Pe ansamblul primului trimestru, comenzile industriale raman totusi in puternic recul, de 14,5%, comparativ cu trimestrul IV din 2008.

Martin Lueck, analist la UBS, afirma ca revenirea din martie "intareste ideea ca cea mai grea perioada a scaderii comenzilor industriale se afla, probabil, in urma noastra". In opinia acestuia, cifrele publicate joi justifica revenirea optimismul aratata in aprilie de barometrele Ifo si Zew, care masoara asteptarile mediului industrial si, respectiv, financiar din Germania.

Guvernul estimeaza un recul al PIB-ului de 6% in 2009, urmat de o usoara revenire pe parcursul anului viitor.