Cotidianul The New York Times face o legatura, intr-o ampla investigatie, intre actualul val de gripa porcina si cel ce a afectat fermele de porci din Romania in anul 2007. Sub titlul "Gigantul american Smithfield transforma estul Europei", New York Times scrie ca firma americana a reusit cu greu, in 2007, sa faca fata efectelor epidemiei de peste porcina din Romania, cauzata de o tulpina a virusului ce afecteaza numai porcii. "Dar oamenii de stiinta au identificat elemente de virusi ce afecteaza porcii - unul din Europa sau Asia, unul din America de Nord - in codul genetic al noului virus" de gripa porcina, scrie NYT.

Ziarul arata ca Smithfield - care spune ca nu exista niciun caz de gripa in randul angajatilor sai sau ai porcilor din crescatoriile sale - este implicata intr-un joint-venture ce opereaza o ferma de porci din Mexic, aproape de locul unde cercetatorii ONU investigheaza o posibila legatura intre porci si noua tulpina a virusului gripei porcine, ce afecteaza oamenii.

New York Times scrie ca firma americana a reusit sa detina, intr-un timp relativ scurt, 40 de ferme in Romania, gratie lobby-ului facut, intre altii, de fostul ambasador Nicholas Taubman pe langa importanti politicieni romani.

Potrivit New York Times:

  • Modul cum s-au dezvoltat fermele mari din Polonia si Romania, cele mai mari state membre UE din Europa de Est, ofera o perspectiva asupra felului cum o companie din topul Fortune 500, cu sediul in Virginia, opereaza in locuri indepartate.
  • Smithfield este implicat intr-un joint venture la o ferma de porci din Mexic, situata langa locul unde cercetatorii ONU investigeaza o posibila legatura intre porci si noua tulpina virusului, ce afecteaza oamenii.
  • In conditiile in care nu se stiu exact originile virusului, Smithfield insista ca boala nu a lovit niciun angajat al sau si nici porcii de la fermele sale.
  • Dar abordarea globala a Smithfield e clara: presedintele companiei, Joseph Luter III, a afirmat ca aceasta se misca "foarte, foarte amplu, foarte, foarte repede". In mai putin de cinci ani, Smithfield a obtinut sprijinul unor politicieni din Polonia si Romania, a apelat la subventiile agricole ale UE si i-a respins pe oponentii locali, cladind platforme imense.
  • Smithfield s-a miscat atat de repede incat nu a reusit sa obtina toate permisele de mediu sau sa informeze autoritatile in legatura cu moartea unor porci, chestiuni ce au iesit la iveala dupa ce febra porcina a lovit trei ferme romanesti in 2007, cand 67.000 de porci au murit sau au fost sacrificati.
  • Cotidianul descrie efectele pe care prezenta unui gigant precum Smithfield le are asupra crescatorilor mici, dar si asupra mediului: "Fermele Smithfield din judetul Timis sunt printre cele mai mari surse de poluare a aerului si solului, potrivit unui raport local"
  • Reprezentantii Smithfield isi apara metodele cu tarie si spun ca au facut tot ce le-a stat in putinta sa puna capat valului de febra porcina din Romania, admitand, totusi, ca absenta unor licente a fost o scapare.
  • Smithfield s-a miscat foarte rapid, dupa venirea in Romania si Polonia, "cu economii si sisteme politice si de reglementare slabe".
  • In Romania, Smithfield a apelat la ajutorul Ambasadorului SUA de atunci, Nicholas Taubman, om de afaceri republican din Virginia, care i-a insotit pe reprezentantii companiei la intalniri cu presedintele si cu premierul.
  • Firma de lobbz a Smithfield, McGuireWoods, a deschis un birou la Bucuresti in 2007, pentru a mentine legatura intre Smithfield si guvernul roman. McGuireWoods a reprezentat Romania timp de trei ani in campania sa pentru aderarea la NATO.
  • Presedintele Basescu a avut cuvinte de lauda pentru companie, in cadrul unei conferinte de presa alaturi de George W. Bush, la summitul NATO. Smithfield a contribuit cu 20.000 de euro pentru plata uniformelor de ceremonie la summitul NATO.
  • Smithfield a reusit cu greu sa faca fata efectelor valului de febra porcina ce a lovit Cenei in 2007. Acea tulpina a virusului afecteaza numai porcii, dar oamenii de stiinta au descoperit elemente de virusi ce afecteaza porcii - unul din Europa sau Asia, unul din America de Nord - in codul genetic al noului virus de gripa A(H1N1).
  • Cand viceprimarul din Cenei, Ioan Ciprian Ciurdar, s-a plans de duhoarea ce venea de la fermele din apropiere, Smithfield a raspuns ca valul de caldura e de vina.
  • Smithfield afirma ca este imposibil de stiut de ce s-au imbolnavit porcii atunci. Dar cativa oficiali cred ca Smithfield a fost depasita de propria sa masinarie industriala, cu mii de pui ce nu puteau fi adapostiti pentru ca fermele nu erau finalizate, dupa cum spune arhitectul Seculici.
  • "S-a facut prea repede. Acest lucru a produs multe probleme", a afirmat la randul sau fostul Ambasador Taubman.
  • O misiune speciala a Comisiei Europene a aflat, ulterior, ca Smithfield nu a furnizat rapoarte regulate privind moartea unor porci si ca angajatii se deplasau nestanjeniti intre ferme, in pofida suspiciunilor de febra porcina. Un avocat reprezentand Smithfield admite aceste nereguli, dar spune ca fermele operau transparent si in contact permanent cu autoritatile.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a respins acuzatiile aparute in New York Times

"Este dovedit stiintific ca principala gena a virusului gripei porcine provine de pe continentul american" - a explicat ministrul Sanatatii, Ion Bazac. El a reamintit ca, desi epidemia s-a declansat in urma cu doua saptamani, in Romania nu exista nici macar o suspiciune de imbolnavire cu gripa porcina. "Preluarea si exagerarea acestor informatii, inclusiv de agentii de presa romanesti, vin in totala contradictie cu apelul la responsabilitate pe care in urma cu doar o zi l-am facut in fata reprezentantilor media" - a mai spus Bazac.