O femeie in varsta de 46 de ani, care a fost primul pacient din Statele Unite supus unui transplant al feţei, a multumit familiei donatorului care i-a permis "sa-si reia viata dinainte", informeaza AP. Connie Culp a aparut, marti, in fata ziaristilor americani, la cinci luni dupa operatia prin care a primit o noua faţa de la o pacienta decedata.

"Este mult mai important ca voi sa va concentrati atentia pe familia donatoarei care a permis sa am faţa ei", a afirmat Culp, adaugand ca "nu trebuie sa-i judecati pe oamenii care nu arata precum voi".

"Intr-o zi cand eram la cumparaturi, am auzit un copil zicand mamei sale: Mi-ai spus ca nu exista monstrii...Uite unul!", a povesit Culp. "Nu sunt un monstru. Am fost impuscata", i-a spus ea copilului, aratandu-i si poza de pe cartea de identitate pentru ca micutul sa vada cum era inainte de incident.

Desfigurata de sotul sau

Culp a fost desfigurata in 2004, dupa ce sotul sau a impuscat-o in faţa. Impuscatura i-a distrus nasul, obrajii, o parte din gura si a lasat-o fara un ochi.

In urma cu cinci luni, ea a fost operata la Cleveland Clinic, fiind primul pacient din Statele Unite supus unui transplant al feţei.

AP noteaza ca "noua infatisare a femeii, desi inca dura, este departe de imaginea chipului fara nas, care-i facea pe copii sa o ia la fuga, inspaimantati". Culp poate vorbi si zambi, fiind capabila sa manance.

"Discursul sau este inca greu de inteles uneori. Faţa sa este inflamata si patraţoasa, iar pielea cade in pliuri groase", insa doctorii intentioneaza sa rezolve si acest lucru, dupa ce muschii feţei se vor anima din nou.

Transplantul a durat 22 de ore

Culp a declarat ca doctorul care a preluat cazul ei, Risal Djohan, i-a spus ca "nu stie daca poate sa ma faca bine, insa ca va incerca".

Initial, femeia a suferit 30 de operatii la faţa. Doctorii au folosit bucati din coaste pentru a-i reface obrajii, in timp ce pentru maxilar au apelat la fragmente osoase din picior.

Transplantul a avut loc la 10 decembrie 2008, iar operatia, care a durat 22 de ore, a fost realizata de o echipa medicala condusa de doctorul Maria Siemionov. Chirurgii au inlocuit 80% din faţa lui Culp cu oase, muschi, nervi, piele si vase de sange recoltate de la o femeie ce murise de putin timp.

La doar o luna dupa operatie, in ianuarie, femeia a putut manca pizza, pui si hamburgheri pentru prima data in cinci ani. Ea a fost externata din spital la 5 februarie.

Transplantul de faţa realizat in Cleveland a fost al patrulea din lume, insa cel mai lung si mai complicat. In plus, el a costat doar circa 300.000 de dolari, fata de un milion, cat solicitau alte spitale. Nu se stie cine a fost donatorul, insa familia femeii de la care a fost prelevata faţa a fost "emotionata" cand a vazut pozele cu noul chip al lui Culp, noteaza AP.

Primul transplant de faţa a avut loc in 2005 in Franta, la o pacienta care fusese desfigurata de cainele sau.

Vezi mai jos cum arata Connie Culp inainte si dupa ce a fost impuscata, dar si cum arata acum.