Francezii sunt mai putin pesimisti in ceea ce priveste situatia economica, informeaza marti AFP, care citeaza barometrul economic BVA-BFM-LaTribune. In acelasi timp, o persoana activa din doua se asteapta la desfiintari de locuri de munca in 2009 in intreprinderea in care lucreaza.

Astfel, 54% se declara "mai putin increzatori" in evolutia situatiei economice din Franta, fata de 63% acum o luna si 83% in octombrie.

Indecisii ating 29%, iar 15% dintre repondenti se declara "mai increzatori". Simpatizantii de stanga sunt mai pesimisti: 65% "mai putin increzatori" decat cei de dreapta, care insumeaza 40%.

48% dintre subiecti considera ca unele locuri de munca "ar putea fi desfiintate" in intreprinderea lor in urmatoarea perioada (cu 4 procente mai mult in raport cu luna februarie). Proportia creste in randul persoanelor cu studii superioare la 58% si in cadrul profesiilor liberale la 54%.

Cat despre activitatea presedintelui Nicolas Sarkozy, 57% dintre repondenti "nu sunt surprinsi" de aceasta. 25% au fost "surprinsi negativ" - 32% dintre simpatizantii de stanga si 18% dintre simpatizantii de dreapta -, in timp ce 14% se declara "surprinsi pozitiv" - 29% dintre simpatizantii de dreapta si 7% dintre simpatizantii de stanga.

Sondajul a fost realizat telefonic de institutul BVA in zilele de 28 si 29 aprilie, pe un esantion de 1.012 persoane reprezentativ pentru populatia franceza cu varsta de cel putin 15 ani.