Noul guvern israelian pare sa fie dispus sa sustina ideea unui stat palestinian, dupa solicitarile facute de Administratia Obama, potrivit celor de la RawStory. Marti, mii de reprezentanti ai The American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) vor demonstra la Washington, D.C. pentru a cere Congresului american sa sprijine aceasta initiativa.

"Guvernul israelian, datorita traditii noastre democratice si a principiului continuitatii, intentioneaza sa respecte toate angajamentele prealabile luate de fostul Executiv, incluzand acceptarea pasilor de parcurs care vor duce la materializarea solutiei doua state", a declarat adjunctul ministrului de externe de la Ierusalim, Daniel Ayalon, referindu-se la planul de pace din 2002. Bloomberg noteaza ca declaratia lui Ayalon este "cea mai explicita acceptare a ideii doua state, facuta pana in acest moment de noul guvern Netanyahu".

Potrivit Bloomberg, oficialul israelian a facut aceste declaratii cu o zi inainte ca seful diplomatiei israeliene, Avigdor Lieberman, sa inceapa un turneu in Europa. De asemenea, presedintele Shimon Peres urmeaza sa se intalneasca marti cu liderul de la Casa Alba, Barack Obama, in timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu, care nu sprijina solutia doua state, va vizita capitala federala americana la sfarsitul acestei luni.

In acelasi timp, Jerusalem Post precizeaza ca reuniunea grupului de lobby AIPAC, care va avea loc marti la Washington, urmeaza sa prezinte membrilor Congresului american o scrisoare in care se sustine in mod explicit crearea "unui stat palestinian viabil".

Publicatia afirma ca se asteapta ca marea majoritate a congresmenilor de la Washington sa semneze documentul, despre care AIPAC afirma ca "va promova interesele americano-israeliene". Scrisoarea urmeaza sa fie inmanata presedintelui Barack Obama.