Virusul H1N1 al gripei porcine la om a fost detectat in cadrul unui grup de porci din provincia canadiana Alberta, au anuntat sambata autoritatile canadiene. Este primul caz de acest gen de la declansarea epidemiei actuale, in care virusul se transmite de la om la animal, relateaza AFP.

Agentia canadiana pentru inspectia alimentelor (ACIA) a anuntat, intr-un comunicat, ca virusul a fost despistat la o ferma de porci din Alberta (vestul Canadei), iar intreaga turma a fost plasata in carantina. ACIA a explicat ca, cel mai probabil, porcii au luat virusul de la un fermier canadian care, intors recent din Mexic, a prezentat simptome asemanatoare gripei. El si-a reluat activitatea la ferma din Alberta si, astfel, porcii s-au imbolnavit.

Desi sunt necesare teste suplimentare, "pentru a putea monitoriza mai bine virusul", agentia a precizat, insa, ca nu exista riscuri in ceea ce priveste siguranta alimentara.

Aproximativ 30 de noi cazuri de gripa porcina la om au fost raportate sambata in Canada, bilantul persoanelor afectate din aceasta tara ajungand la 85.