Arabia Saudita ar putea interzice casatoriile fetelor sub 18 ani, a anuntat ministrul saudit al justitiei, Mohammed al-Eissa, dupa ce cazul unei fetite de opt ani casatorita de parinti cu un barbat in varsta de peste 40 de ani a atras critica comunitatii internationale si a pus regatul intr-o lumina defavorabila, informeaza Reuters.

"Printre optiunile disponibile, lasand la o parte problema pubertatii, luam in considerare interzicerea casatoriei in cazul persoanelor cu varsta sub 18 ani", a spus ministrul citat de cotidianul Asharq al-Awsat. "O fata mai tanara de 18 ani este adeseori nepregatita pentru a-si asuma responsabilitatea unei familii, in special daca naste la scurta vreme dupa casatorie".

Arabia Saudita este o societate de tip patriarhal care aplica o forma stricta a Islamului sunnit, ce interzice barbatilor si femeilor care nu sunt rude sa se intalneasca si confera tatalui dreptul de a-si casatori copiii cu cine considera de cuviinta.

Ca argumente in sprijinul casatoriilor timpurii, clericii sustin ca astfel se evita situatia in care fetele ar ramane nemaritate sau tentatia de a avea relatii in afara casatoriei.

Controversa legata de acest subiect a fost declansata dupa ce comunitatea internationala a criticat casatoria unei fetite de opt ani din micul oras saudit Onaiza cu un barbat in varsta de 50 de ani; saptamana aceasta, barbatul a acceptat sa divorteze.

De multe, ori, ratiunile financiare determina familiile saudite sa-si casatoreasca fiicele minore cu barbati mult mai in varsta decat ele.