Iranul si China realizeaza progrese "ingrijoratoare" in America Latina iar Washingtonul nu isi poate permite sa izoleze lideri ai unor natiuni precum Venezuela si Bolivia, a declarat vineri secretarul american de stat Hillary Clinton, citat de Reuters.

"Precedenta administratie a incercat sa-i izoleze, a incercat sa sprijine opozitia, a incercat sa-i faca niste paria pe scena internationala. Nu a mers", le-a spus Hillary Clinton ofiterilor de informatii externe, in cadrul unei intalniri la Departamentul de Stat.

Natiuni precum China, Rusia si Iranul castiga teren in America Latina, a adaugat ea, solicitand relatii mai stranse cu liderii care au fost ostili administratiei conduse de George W. Bush.

"In realitate, este chiar ingrijorator, daca privesti progresele pe care le realizeaza Iranul si China in America Latina. Aceste tari construiesc conexiuni politice si economice foarte puternice cu o multime dintre acesti lideri", a sustinut ea.

"Nu cred - este o lume multipolara unde noi concuram pentru atentie si relatii bune cel putin cu rusii, cu chinezii sau iranienii - ca este in interesul nostru sa intoarcem spatele unor tari care se afla in emisfera noastra", a explicat Clinton.

Declaratiile vin dupa ce Administratia Obama si-a declarat disponibilitatea de a imbunatati relatiile tensionate cu natiunile din America Latina, in special cu Venezuela, condusa de presedintele Hugo Chavez, precum si de a stabili noi legaturi cu Cuba si Bolivia.