Demonstratiile de 1 Mai au luat o turnura violenta in Istanbul, unde politia turca a fost obligata sa foloseasca tunurile de apa impotriva demonstrantilor, dupa ce acestia au aruncat cu pietre si coctailuri Molotov in fortele de ordine, relateaza Reuters.

Tinerii au spart ferestrele bancilor si ale supermaketurilor, iar politia a tras focuri de avertizare in aer in apropierea principalei piete a orasului, Taksim.

Politia a reusit sa disperseze demonstrantii, urmarindu-i pe strazile din jurul pietei si arestand cativa dintre ei. In Turcia, ciocnirile manifestantilor de stanga sau ale kurzilor cu politia sunt frecvente in timpul protestelor.

Institutiile publice si financiare sunt inchise vineri, de 1 Mai, dupa ce Turcia a declarat aceasta zi sarbatoare publica, incepand cu acest an.

Economia Turciei se confrunta cu probleme serioase, pe fondul recesiunii globale, iar rata somajului a atins un nivel record de 15,5%. Aproape unul din trei tineri este somer iar autoritatile se tem de o recrudescenta a tensiunilor sociale si etnice, din cauza degradarii mediului economic.

"Acestia nu sunt muncitori si nu au nicio legatura cu muncitorii. Este vorba de grupuri radicale si secesioniste care provoaca fortele de ordine", a declarat guvernatorul Istanbulului, Muammer Guler.

Mii de politisti sunt grupati in centrul Istanbulului, cel mai mare oras al Turciei, in incercarea de a bloca accesul in piata Taksim, unde demonstratiile sunt interzise din 1977, cand 37 de oameni au murit impuscati sau striviti in panica provocata de un barbat care a deschis focul impotriva multimii.

Televiziunile locale au prezentat imagini cu mii de membri de sindicat intrand in piata Taksim, scandand slogane si fluturand steaguri rosii, in ciuda interdictiei politiei.

"Am venit astazi aici pentru ca avem de reglat conturi care au ramas deschise din 1977", a declarat Adem Anli, un muncitor in varsta de 25 de ani.

Si politistii greci apeleaza la gaze lacrimogene

Politia greceasca a recurs la gaze lacrimogene impotriva protestantilor, care au incendiat cel putin un autoturism in centrul Atenei.

Ciocnirile au aparut dupa ce peste 6.000 de oameni au protestat pasnic in capitala Greciei, de 1 Mai. Nu au existat raniti si nicio persoana nu a fost arestata.