Rusia a confirmat joi ca NATO a expulzat doi diplomati rusi din Bruxelles, ca raspuns la un scandal de spionaj recent in care a fost implicat un oficial estonian, informeaza BBC.

Un oficial din Ministerul rus al Afacerior Externe a declarat pentru Interfax ca "se studiaza circumstantele expulzarii pentru a determina posibile masuri", in timp ce trimisul rus la NATO, Dmitri Rogozin, a afirmat ca decizia "nu va ramane fara consecinte".

Cei doi diplomati lucrau ca agenti sub acoperire, lucru infirmat de Moscova.

Un oficial estonian, spion pentru Rusia

In februarie, un fost oficial din Ministerul estonian al Apararii care a fost gasit vinovat intr-un caz de spionaj a fost condamnat la 12 ani si jumatate de inchisoare. Herman Simm a pledat vinovat la acuzatiile ca a vandut secrete NATO catre Rusia.

Fost sef al securitatii din minister, Simm a fost gasit vinovat ca a vandut Rusiei peste 3.000 de documente secrete, pentru care a primit 106.000 de dolari. Oficiali de la Kremlin au negat implicarea Rusiei in acest caz.

NATO nu a comentat atunci incidentul, insa BBC precizeaza ca imaginea Estoniei a fost sifonata in urma scandalului. Estonia a aderat la Alianta Nord-Atlantica in 2004.

Autoritatile au afirmat ca Simm, care a fost seful politiei din Estonia, a lucrat pentru serviciile de informatii din Rusia inca din 1995, cand s-a angajat la Ministerul Apararii de la Tallinn.

El a devenit seful securitatii din minister in 2000 si a avut acces la documente secrete legate de comunicatiile NATO si de sistemele de supraveghere.

Detectivii au afirmat ca Simm s-a intalnit cu contactele sale din serviciile secrete din Rusia, Valery Zemtsov si Serghei Yakovlev, de trei-patru ori pe an in diferite tari din Europa.

Simm, care are 61 de ani, a fost arestat in luna septembrie a anului trecut.